· · Komentari: 0

Kako momentalno da stanete na put MAMURLUKU: Par korisnih saveta koji vam mogu pomoći

Praznični dani su obično i dani preterivanja, i u jelu, i u piću

1671461599_profimedia-0034861232--1--mamurluk-naslov.jpg
Photo: Profimedia

Kao opšte pravilo, ako popijete puno alkohola i ako još mešate različita pića, velika je verovatnoća da ćete se probuditi s mamurlukom. Umor, žeđ, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, drhtavica, nedostatak fokusa, bolovi u mišićima, nesanica i poremećaj raspoloženja, sve su to neprijatni simptomi mamurluka.

Bez obzira na to koliko jak bio, svi žele da ga se reše što pre, a u tome mogu da pomognu određene namirnice i pića.

Voda
Alkohol dehidrira telo, pa ovo ni ne čudi. Pijenje puno vode u trenu bi moglo da ublažiti glavobolju, a voda vas podstiče da češće odlazite u toalet,što će podspešiti izbacivanje svih štetnih materija.

Pročitajte još: Pomažu kod ublažavanja nadutosti i izbacivanja toksina: Tri čaja koja deluju kao prirdni diuretici

Paradajz

Paradajz je bogat vitaminom C, ali i glutationom, materijom koju i samo telo proizvodi da bi se oslobodilo toksina. Paradajz možete jesti svež, ili pak možete od njega da napravite sok, ili možete kupiti onaj već napravljeni u prodavnici.

Foto: Profimedia

Čaj od kamilice
Ako želite da smirite nadutost, grčeve i mučninu, posegnite za ovim čajem. U šoljicu dodajte i malo meda, koji je prirodni šećer, i isto tako pomaže kod mamurluka.

Kruške
Prema istraživačima zaposlenim u CISRO-u, australijskoj naučno-istraživačkoj organizaciji, kruške su lek za mamurluk. Jutarnji mamurluk smanjuje se za između 16 i 21 odsto, ako se sok od kruške pio pre noćnog provoda.

Spanać
Jedna od boljih namirnica u slučaju mamurluka je spanać. Naime, sadrži sve što vam je preko potrebno – folnu kiselinu, sumpor i vitamin C – sve hranjive materije koje leče mamurluk.

Banane
Što ste više alkohola popili, to je vaše telo više dehidrirano, a što je veći stepen dehidracije, telo gubi veću količinu kalijuma. Nedostatak kalijuma izaziva osećaj umora, a mogu se pojaviti i simptomi poput grčeva, povraćanja i mučnine. Stoga, navalite na banane i skratite sebi muke.

Pročitajte još: IZAĐITE I PROŠETAJTE: IZNENAĐUJUĆE KORISTI od redovne šetnje, posebno kada je napolju hladno!

Foto: Profimedia

Integralni pirinač
Integralni pirinač je još jedan odličan izvor ugljenih hidrata, a posebno je bogat B vitaminom i proteinima.

Raso od kupusa

Raso je slana voda u kojoj se kiseli kupus. Osim što slovi za najbolji lek protiv mamurluka, raso deluje na probavu, a koristi se i kod mnogih dijeta za mršavljenje. Prepun je vitamina a posebno C, te će vam vratiti
energiju i hidrataciju organizmu.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.