Oglas
· · Komentari: 0

Koliko SOLI bi trebalo da unosimo na dnevnom novou? Neophodan mineral za organizam

Natrijum hlorid ili kuhnjska so je neophodan mineral i nalazi se u većini namirnica

1654238434_salt-3285024_1280.jpg
Foto: pixabay
Oglas

So je neophodan mineral, ali se  obično preporučuje da zdravi odrasli ograniče unos natrijuma na manje od 2.300 mg (oko jedne kašičice soli) dnevno kako bi se sprečila stanja poput visokog krvnog pritiska.

Unošenje soli na dnevnom nivou

Natrijum je neophodan nutrijent za dobro zdravlje, tako da ga ne možemo "izbaciti" izishrane. To je jedan od elektrolita vašeg tela, koji su minerali koji stvaraju električno naelektrisane jone. Glavni izvor natrijuma u ​​većini dijeta je dodata so u obliku natrijum hlorida, koji je 40% natrijuma i 60% hlorida po težini.

Pročitajte još: Volite da pijete kafu, ali osećate uznemirenost? Možda su ovo neki od razloga

Većina natrijuma u telu nalazi se u krvi i tečnosti koja okružuje vaše ćelije, gde pomaže u održavanju ravnoteže ovih tečnosti. Uz održavanje normalnog balansa tečnosti, natrijum igra ključnu ulogu u normalnoj funkciji nerava i mišića. Vaši bubrezi pomažu u regulisanju nivoa natrijuma u ​​vašem telu prilagođavanjem količine koja se izlučuje u urinu.

So i visoki krvni pritisak

Decenijama postoje preporuke da se ograniči unos natrijuma kako biste kontrolisali krvni pritisak. Procenjuje se da je vašem telu potrebno samo 186 mg natrijuma dnevno da bi pravilno funkcionisalo. Međutim, bilo bi gotovo nemoguće konzumirati ovoliko malo, i dalje zadovoljiti energetske potrebe i dobiti preporučeni unos drugih važnih hranljivih materija. Stoga, Institut za medicinu preporučuje da zdravi odrasli konzumiraju 1.500 mg (1,5 grama) natrijuma dnevno, piše Healthline.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas