· · Komentari: 0
ZUBI

Marina RAZBILA MIT o jabuci: Da li je korisna kao i PRANJE ZUBA? Ovo je ISTINA!

U našem narodu se često kaže da onaj ko pre spavanja pojede jabuku ne mora da brine za zdravlje zuba. Da li je istina?

MarinaZubar.png
Jedite slatko, ali perite zube Foto: Privatna arhiva

Jabuke su oduvek važile za dobre čistače zuba zbog obilja vitamina i minerala koje sadrže, ali i činjenice da kad grizemo jabuku, tada masiramo desni i čistimo delove između zuba i uklanjamo dentalni plak i ostatke hrane.

Pročitajte još: Zaštite kožu faktorom bez hemikalija - SAMI NAPRAVITE ULJA

Stomatolog Marina Cvetić toplo preporučuje svi da jedu jabuke, ali upozorava:

- Međutim, jabuka sadrži dosta šećera, koji opet mogu aktivirati stvaranje plaka, pa je preporučljivo da nakon što pojedete jabuku, popijete čašu vode ili operete zube - ističe dr Marina Cvetić.

Zdrava je, ali ima šećera
Ne odričite se slatkiša i sladoleda, ali...

Svi znamo da slatkiši i sokovi imaju štetno dejstvo na zube, najviše zbog količine šećera koje sadrže u sebi. Ipak, kakav je život bez slatkiša?

- Ako ne možete da se odreknete sokova, predložila bih prirodne, ceđene sokove, a slatkiše i sladoled bih preporučula u umerenoj količini i, naravno, pranje zuba - ističe Marina.

Jogurt je odličan, ali jedna namirnica nema premca!

Isto važi i za mlečne proizvode - imaju i dobre i loše strane. Mleko i jogurt su jako zdravi za zube. Mleko dodatno ojačava zube jer je bogato kalcijumom.  Istovremeno, uništavaju zube ukoliko se ne peru. Ipak, najbolji saveznik u borbi protiv karijesa i paradontoze je, verovali ili ne, povrće!

Aktivira žvakače Foto: Piksabej

- Svako povrće koje jedete je izvor velikog broja vitamina i minerala, jako je dobro za naše kompletno zdravlje i imunitet, pa samim tim i za zdravlje zuba - ističe zubarka.

Jedite sveže povrće, poput šargarepe, jer angažuje mišiće "žvakače".

Bolje je jesti sveže povrće, jer sadržaj hranljivih sastojaka drastično opada termičkom obradom hrane.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#8mart #danzena #volimslatko #srecanaustaulazi😂 Hvala @batica80

A post shared by Marina Cvetic (@marina_cvetic) on

Pročitajte još: JELENI je opadala kosa, lekari nisu imali lek: Čula je za MONAHINJE I MANASTIR, a sada se mnogi SRBI leče tu

Čvrsto i hrskavo povrće, poput sirove šargarepe, zahteva veće angažovanje mišića žvakača, a to je dobro jer žvakanje stimuliše proizvodnju pljuvačke koja neutrališe kiseline i enzime u ustima koji mogu oštetiti gleđ zuba. 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.