· · Komentari: 0
PREVENCIJA

Muči vas ZUBNI KAMENAC?! Ovo su dve ključne stvari u kojima grešite

Zubni kamenac je mineralizovani dentalni plak i nastaje taloženjem mineralnih soli u dentalni plak.

1644362565_teeth-cleaning-gbdbd6c550_640.jpg
Foto: Pixabay

Ključ pravilne prevencije zubnog kamenca su ishrana, oralna higijena i hidratacija. Pravilna i redovna oralna higijena je jedini siguran način da sprečite stvaranje plaka i kamenca na zubima.

Pročitajte još: Smeli autfit u OSMOJ DECENIJI: Verica Rakočević u džombastim čizmama i kratkom kaputu izgleda kao TINEJDžERKA (FOTO)

Pranje zuba treba da traje minimum dva minuta. Primenjujte ga dva puta dnevno, ujutru i uveče pred spavanje. Koristite meku ili srednje tvrdu četkicu za zube, i pastu za zube koja sadrži 1450 ppm fluora. 

Pročitajte jošSkida mrlje, vraća sjaj i dezinfikuje površinu: Napravite domaće sredstvo za čišćenje PARKETA

Takođe, pokreti pranja moraju biti gore-dole na prednjoj površini zuba, gornji zubi: kako kiša pada; donji zubi: kako trava raste i napred-nazad po gornjem delu zuba. Nemojte zaboraviti unutrašnju površinu zuba, onu koja je do jezika, odnosno nepca. Dodatna sredstva za oralnu higijenu su konac za zube, interdentalne četkice i plastične čačkalice.

Pročitajte još: "Umreću s ožiljkom zbog Danilove nesreće": Nataša Bekvalac otvorila dušu o BIVŠIM MUŽEVIMA

Ishrana treba biti što raznovrsnija, bogata voćem, povrćem, mahunarkama i orašastim plodovima. Izbegavajte meku hranu i hranu bogatu šećerima, fabrički obrađena hrana, grickalice i slatkiši.
Pijte dovoljno vode tokom dana, minimum 1,5 do 2 litra. Izbegavajte gazirane, negazirane sokove i energetske napitke. Umereno konzumirajte kafe, čajeve, vina i druge obojena pića. Oni boje vaše zube.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.