Oglas
· · Komentari: 0
NAUČNA ISTRAŽIVANJA

Način na koji kuvamo pirinač ipak nije zdrav? Evo u čemu grešimo

Svi kuvamo pirinač na isti način, ali ta metoda može dovesti do niza štetnosti za organizam

1646737189_piranac.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Prema rečima stručnjaka i novim naučnim istraživanjima, metoda kuvanja u šerpi dok voda ne ispari, nikako nije zdrava, jer može doći do ozbiljnih problema sa zdravljem, uključujući bolesti srca i dijabetes.

Pročitajte još: Poboljšajte pamćenje i KONCENTRACIJU: Svakog jutra 3 minuta vežbajte JOGU MOZGA i to sa svojim detetom (VIDEO)

Ova metoda može da bude nedovoljna za uklanjanje arsena iz pirinča, koji sadrži toksine i pesticide, koji se nalaze u zemljištu. Arsen se na taj način zadržava i u pirinču. Prema savetima, najsigurniji način za kuvanje pirinča je da ga ostavite u šerpi da odstoji u vodi preko noći, a potom ujutru ispirate, sve dok voda ne postane prozirna.

Prisustvo arsena u namirnici, dokazao je profesor bioloških nauka Endi Meharg, koji je testirao kuvanje pirinča pomoću tri metode.

Prva metoda

Profesor je tetstirao najčešći način kuvanja. Stavljao je dva dela vode na jedan deo pirinča, a nakon isparenje vode, nivo arsena se nije promenio.

Druga metoda

Na jedan deo pirinča sipao je pet istih delova vode. Višak je tokom kuvanja pirinač izbacio, pa je samim tim i nivo arsena bio upola manji.

Pročitajte još: Šta je SINDROM kompjuterskog vida? Problem današnjice

Treća metoda

pirinač je u vodi ostao preko noći, a nivo otrovnih čestica bio je manji za 80 posto.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas