Oglas
· · Komentari: 0
ISHRANA

Nikako ne mešajte ove namirnice: Ove kombinacije hrane su pogubne za varenje!

Jedete zdravo, a ipak vam je varenje loše? Možda su u pitanju loše kombinacije hrane. Evo zbog čega nije preporučljivo da mešate ili ćete imati problem s gasovima, nadutošću i stomačnim grčevima

1609165503_Depositphotos_11057726_s-2019.jpg
Foto: depositphotos
Oglas

Namirnice su drugačije i svaka deluje drugačije na sistem za varenje. Sve imaju dobre i loše strane. Neke su recimo, vrlo zdrave, ali se zato teško vare.

Pročitajte još: Oni su nam neophodni: Evo u kojim namirnicama ima najviše PROTEINA

 

Kada jedete različite namirnice, enzimi se “sukobljavaju” onda nastaju problemi sa varenjem. Zato je važno da imate ove smernice na umu.

Ne jedemo da bismo se samo natrpali i umirili glad. Obrok je važan deo našeg dana. Ne žurite, pokušajte da jedete smireno i opušteno. Kada jedete nervozni, uznemireni, telo hranu teže vari, jer registruje da je organizam u stanju panike. Zato, takođe, nije preporučljivo ni da jedete i istovremeno obavljate neke druge zadatke, poput vožnje ili hodanja.

Voće

Sveže voće je uvek potrebno jesti samo, bez kombinovanja. Voće se brzo vari, ali ako dođe u direktan dodir s drugom hranom može doći do pojave fermentacije u stomaku, što svakako nije dobro.

 

Foto: despositos

Proteini i skrob

Hranu bogatu proteinima nije dobro mešati sa onom bogatom skrobom. Skrobu je potrebno alkalno okruženje, a proteinima kiselina. Zato kada se kombinovani nađu u stomaku može doći do pojave nadutosti i gasova. Iako vam možda zvuči čudno, jer ova jela često kombinujemo, ali trebalo bi izbegavati da jedete testeninu, pirinač, hleb i krompir sa piletinom, svinjskim mesom ili ribom.

Telu je potrebno vreme da svari proteine, posebno iz mesa. To može da uspori sistem za varenje. Puno različitih izvora proteina u jednom obroku možda i nije najbolji izbor, posebno ako vam je želudac osetljiv – jaja i meso; sir i orašasti plodovi, sir i jaja …

Što se tiče skroba ne bi ga trebalo mešati sa izvorima šećera. Što, ponovo, narušava ideju o našim omiljenim slasnim kombinacijama. Nutricionisti onima sa osetljivim želucem savetuju da izbegavaju kombinovanje džemova, želea i slatkih sirupa sa hlebom ili kolačima.

Meso na poslednjem mestu

Prvo obično jedete hranu koja se najlakše vari, pa je sledi ona teže varljiva. Zato bi meso trebalo da dođe na kraju. Takođe, ne kozumirajte vodu tokom obroka. Najbolje je da je pijete pola sata ili sat vremena nakog obroka.

Pročitajte još: Biljka zlata vredna: Uzimajte svakog dana po jednu kašičicu rena i rešite se bolesti

 

Samo 20 do 30 minuta treba organizmu da prevari vodu i sokove, slede ih voće, povrće, supe i šejkovi , za žitarice i hranu bogatu skrobom potrebna su 2 do 3 sata za varenje. Ipak, meso i mahunarke najduže se zadržavaju u želucu – i više od tri sata.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas