Oglas
· · Komentari: 0
ALERGIJA

Ova voća i povrća svi jedu, ali OPREZNO, mogu da vam UGROZE ŽIVOT

Uživanje u voću i povrću neretko pokvari alergija.

Depositphotos_106079064_xl-2015.jpg
Ukusna i opasna Foto: Depozitfoto
Oglas

Često, i ukoliko se jave alergijske reakcije, teško može da se ustanovi koji je glavni okidač. Iako alergiju može da izazove bilo koja vrsta, najčešće se upozorava na jagode i celer.

Da li to u potpunosti odgovara istini, objašnjava mr sc. med. dr Veroslava Stanković, dijetolog Visoke zdravstvene škole strukovnih studija u Beogradu.

Porčitajte još: JOGURT i još devet stvari pomažu protiv alergije, evo i kako

- Osim prozvanih jagoda i celera, najčešći uzročnici alergija su i kupine, kajsije, breskve, mladi grašak, mlade tikvice, krastavac, paprika, paradajz - kaže dr Stanković.

Najčešća alergija Foto: Depozitfoto
Ako prvi put probamo neku namirnicu treba da imamo antialergijski lek, tabletu kalcijuma.

Reakcija na njih najčešće može da se javi na samom početku sezone, ali i kasnije, dokle god traju. Niko sa sigurnošću ne može da kaže da li će se alergija javiti, i kada. To zavisi od ranije izloženosti alergenima iz namirnica, zdravstvenog stanja, ali i od ukrštenih reakcija sa drugim alergenima.

Pročitajte još: Ako nikada niste napravili ovaj BRZI kolač od jagoda DANAS morate to da ispravite (Foto)

Alergije mogu biti na svo voće Foto: Depozitfoto

- Ako prvi put probamo neku namirnicu, a sumnjamo na alergiju, trebalo bi da imamo i neki antialergijski lek kao prvu pomoć, obavezno tabletu kalcijuma, i to šumećeg jer je najbolji, kao i antihistaminik - isitče doktorka Stanković.

Ukoliko se dogodi dramatična alergijska reakcija, praćena anafilaktičkim šokom, treba zvati  pozovemo Hitnu pomoć.

- Alergije mogu da se jave kod starijih osoba, iako su tu namirnicu konzumirali prethodnih godina - upozorava doktorka Stanković.

Alergije imaju i stariji kod namirnica koje su jeli bezbroj puta u životu.

Uzrok za ovakvu vrstu alergije nije poznat, ali se pretpostavlja da je došlo do oštećenja na nivou gastrointestinalnog trakta, za koji osoba nije znala. Kod ovakvih pojava mora da se utvrdi da li je alergija nastala kao reakcija na samu namirnicu ili, možda, na prisustvo rezidua, odnosno ostataka pesticida.

Pročitaje još: Lekove zamenite voćem i povrćem: Uz pomoć krompira i mušmula možete da izbegnete lekara

Nutritivne alergije se češće javljaju kod osoba koje su već alergične na polen ili grinje. Javljaju se i kod onih sa autoimunim bolestima. Znači, da bi se alergije javile, organizam mora da bude na neki način kompromitovan.

- Osim što može da bude po život opasna, ukoliko alergija traje duže može da dovede i do astme zaključuje dr Stanković.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas