Oglas
· · Komentari: 0

Rešena dilema: Stručnjaci otkrili da li je zdraviji PUTER ili MARGARIN - Sve zavisi od JEDNOG SASTOJKA

Stručnjaci su objasnili koji izbor je bolji

1666335839_sorin-gheorghita-094mP_CBdpM-unsplash-1-.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Pre nekoliko godina bila je aktuelna polemika šta je zdravije – puter ili margarin?

Margarini na bazi biljnog ulja postali su popularni kada su lekari počeli da shvataju koliko su zasićene masti opasne po zdravlje.

Pročitajte još: PET trikova koji vam mogu pomoći da se razbudite bez KAFE: Nakon ovih saveta će vam biti lakše da započnete dan

Neki margarini imaju nezdrave trans masti, dok za druge postoje različite tvrdnje koje mogu da deluju prilično zbunjujuće na kupce. U međuvremenu, postojali su i oni koji su tvrdili da je puter “potpuno prirodan” izbor.

Šta kažu stručnjaci?

Američko udruženje za srce predlaže kupovinu namaza bez trans – masti umesto običnog putera ili margarina. Izaberite namaz sa najmanjom količinom zasićenih masti i nula trans masti. Proverite sastojke: ako piše da sadrži hidrogenizovana ulja, to znači da ima trans imasti, iako to možda ne piše na deklaraciji.

Puter

Običan puter se pravi od kravljeg mleka ili kajmaka koji se muti dok ne dostigne polučvrsto stanje. Po definiciji, sadrži najmanje 80 odsto mlečne masti po težini. Puter se pravi u slanim i neslanim varijantama, a jedna porcija putera sadrži 11 grama masti, dok je 7 odsto zasićena mast koja začepljuje arterije. Takođe, sadrži 30 miligrama holesterola, što je 10 odsto dnevne vrednosti za čoveka.

Pročitajte još: Rešenje za ŽENSKE MUKE: 5 pravila za izbegavanje prejedanja tokom PMS-a

Svakako, najdravija opcija je da preskočite i puter i margarin. Stručnjaci preporučuju da koristite mononezasićene masti: maslinovo ulje ili biljno ulje. Koristite puter od avokada i orašastih plodova umesto putera koji stavljate na sendviče. Na taj način obezbeđujete unos masti, ali je to unos zdravih masti.

Koji god proizvod da odaberete, ograničite njegovu potrošnju. Ako vam je margarin potreban za spremanje kolača, savet je da nabavite onaj koji ne sadrži trans masti jer margarini koji je sadrže, osim što su utiču na začepljenje pora, nezdrav je za ceo ogranizam.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas