Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Решена дилема: Стручњаци открили да ли је здравији ПУТЕР или МАРГАРИН - Све зависи од ЈЕДНОГ САСТОЈКА

Стручњаци су објаснили који избор је бољи

1666335839_sorin-gheorghita-094mP_CBdpM-unsplash-1-.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Пре неколико година била је актуелна полемика шта је здравије – путер или маргарин?

Маргарини на бази биљног уља постали су популарни када су лекари почели да схватају колико су засићене масти опасне по здравље.

Прочитајте још: ПЕТ трикова који вам могу помоћи да се разбудите без КАФЕ: Након ових савета ће вам бити лакше да започнете дан

Неки маргарини имају нездраве транс масти, док за друге постоје различите тврдње које могу да делују прилично збуњујуће на купце. У међувремену, постојали су и они који су тврдили да је путер “потпуно природан” избор.

Шта кажу стручњаци?

Америчко удружење за срце предлаже куповину намаза без транс – масти уместо обичног путера или маргарина. Изаберите намаз са најмањом количином засићених масти и нула транс масти. Проверите састојке: ако пише да садржи хидрогенизована уља, то значи да има транс имасти, иако то можда не пише на декларацији.

Путер

Обичан путер се прави од крављег млека или кајмака који се мути док не достигне получврсто стање. По дефиницији, садржи најмање 80 одсто млечне масти по тежини. Путер се прави у сланим и несланим варијантама, а једна порција путера садржи 11 грама масти, док је 7 одсто засићена маст која зачепљује артерије. Такође, садржи 30 милиграма холестерола, што је 10 одсто дневне вредности за човека.

Прочитајте још: Решење за ЖЕНСКЕ МУКЕ: 5 правила за избегавање преједања током ПМС-а

Свакако, најдравија опција је да прескочите и путер и маргарин. Стручњаци препоручују да користите мононезасићене масти: маслиново уље или биљно уље. Користите путер од авокада и орашастих плодова уместо путера који стављате на сендвиче. На тај начин обезбеђујете унос масти, али је то унос здравих масти.

Који год производ да одаберете, ограничите његову потрошњу. Ако вам је маргарин потребан за спремање колача, савет је да набавите онај који не садржи транс масти јер маргарини који је садрже, осим што су утичу на зачепљење пора, нездрав је за цео огранизам.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas