Oglas
· · Komentari: 0

Šest navika koje negativno utiču na san: Važno je u koje vreme jedete, trenirate i gledate u ekran

Kvalitetan san je neophodan za optimalno zdravlje. Ali to ne znači da dolazi lako.

1705757700_shutterstock_1495706912.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Postoji mnogo stvari koje možete da uradite svakodnevno za bolji san u toku noći, ali šta je sa stvarima koje ne bi trebalo da radite?

Evo šta kažu stručnjaci:

Gledanje u ekran

Ovo možda nije iznenađenje, ali je ipak vredno pomena, "skrolovanje" kroz društvene mreže, pa čak i gledanje televizije pre spavanja može uticati na vaš cirkadijalni ritam i proizvodnju melatonina, zbog spektra plave svetlosti koju ekrani emituju. Ako imate problema da zaspite, savetuje se da isključite svoje uređaje 60 do 90 minuta pre spavanja. Umesto toga, razmislite o čitanju knjige.

Imate kasnu večeru

Govoreći o cirkadijalnim ritmovima, oni zaista vole rutine, tako da je najbolje večerati u otprilike isto vreme svake večeri. Odlučite se pre za ranije obroke nego kasnije. Pokazalo se ne samo da jedenje kasno uveče utiče na metaboličko zdravlje, već istraživanja otkrivaju da to takođe može uticati na to koliko dugo zapravo možete da spavate. Ako jedete večeru u isto vreme svakog dana, sa najmanje nekoliko sati za varenje pre spavanja, vaš unutrašnji sat će napredovati. Ako ipak morate da posegnete za užinom kasno uveče, odlučite se za nešto lagano što sadrži zdravu dozu magnezijuma koji podržava spavanje, piše Mind Body Green.

Toplota

Da li ste znali da postoji optimalna temperatura za održavanje spavaće sobe za kvalitetan san? Naša telesna temperatura prirodno malo pada kada se pripremamo za spavanje, tako da topla spavaća soba nije idealna. Izloženost toploti povećava budnost i smanjuje spavanje sa sporim talasima i brzim pokretima očiju. Prema holističkom psihijatru i stručnjaku za spavanje Elen Vore, idealno je da spavaća soba ima oko 20 stepeni.

Odlaganje vremena za spavanje

Svi imamo te dane kada odlažemo odlazak u krevet kako bismo pogledali jednu epizodu serije više ili još malo gledali u telefon. Ali ovaj poriv može dovesti do velikog umora tokom vremena, objasnio je psihijatar i stručnjak za spavanje, dr Niši Bopal za pomenuti magazin. Odlaganje odlaska na spavanje povezano je sa opštim izveštajima o nedovoljnom spavanju iznad i izvan demografije i samoregulacije. 

Kasni trening

Biti aktivan i redovno vežbati je važno, ali kada je u pitanju san, vežbanje pre spavanja može imati neke neželjene posledice. Ako vežbate u roku od tri sata pre odlaska u krevet, zapravo se zagrevate i činite sebe previše toplim kako biste brzo zaspali.

Ležite pre nego što ste zapravo spremni za spavanje

I na kraju, ali ne i najmanje važno, važno je da odete u krevet samo kada ste zapravo spremni da zaspite. Kada ležite i gledate seriju, film ili pelistavate vesti,  svom umu i telu potvrđujete da krevet nije samo za spavanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU


 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas