· · Komentari: 0

Šta se dešava sa organizmom kada prestanemo da jedemo sir? Tri stvari koje se mogu desiti

Ako obožavate ovu namirnicu, obratite pažnju na moguće efekte

1654432856_azzedine-rouichi-YW_5rJvAdKw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Sir je jedna od najpopularnijih i najomiljenijih namirnica mnogih. Zanimljiv je podatak da su Francuzi jedni od najvećih ljubitelja sira, pa godišnje svaki stanovnik pojede u proseku više od 25 kilograma!

Sir je neizostavan dodatak pica, burgera, sendviča i mnogih drugih specijaliteta. Ali, u konzumiranju ovog neodoljivog proizvoda trea imati meru. Osim toga, ako ne prija vašem organizmu, možda bi trebalo da razmislite da ga izbacite iz ishrane ili svedete na minimum.

Neki nutricionisti smatraju da bi dnevno trebalo pojesti maksimalno 30gr kačkavalja ili 50gr mekog sira.Začinjenije i masnije sireve treba uzimati u manjim količinama.

Pročitajte još: Ovo su 4 osnovna hormona za sreću: Evo kako da UKLJUČITE svaki pojedinačno

Koji su to mogući efekti ukoliko prestanete da konzumirate sir potpuno?

1. Koža će postaji čistija

Mlečni proizvodi nisu najbolji saveznici glatke i čiste kože. Oni izazivaju pojačano lučenje masnoće, a samim tim dovode do začepljenja pora. To je čest uzorčnik pojave akni i bubuljica. Mnogima koji imaju osetljiviju kožu sklonu aknama se ne preporučuje konzumacija sira i ostalih mlečnih proizvoda.

2. Ređa pojava glavobolja i migrena

Jedan od sastojaka svih mlečnih proizvoda, uključujući i sir, jeste tiramin. Upravo je on čest okidač glavobolja. Postoji mogućnost da, ukoliko vas često muče migrene i glavobolje, ishrana bogata mlečnim proizvodima može biti uzročnik.

3. Izgubićete na težini

Sirevi obiluju kalorijama, kao i ostali mlečni proizvodi. 100 grama tvrđeg kačkavalja sadrći čak 33 grama masnoće! Umesto kačkavalja možete pokušati da koristite mladi sir, koji sadrži manje masnoće.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.