· · Komentari: 0
odmorni

Stručnjaci otkrivaju zašto je manje sna više: Ukoliko se u ovo doba osećate umorno, malo spavate

Spavanje obnavlja telo i pokreće naš um, ali koliko nam sna zaista treba da bismo bili zdravi i odmorni. Pokreće se i pitanje da li je manje više?

1627557140_Depositphotos_443589786_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Odluka o tome koliko nam sna treba zavisi od našeg ukupnog zdravlja, dnevnih aktivnosti i tipičnih obrazaca spavanja.

Koliko spavanja je dovoljno?

Pročitajte još: Berite LAVANDU i uživajte u ŠEST blagodeti: Ublažava bol i uvodi u dubok san!

Lisa Artis, zamenik izvršnog direktora organizacije The Sleep Chariti otkrila je da ne postoji „magični broj“ za potrebnu količinu sna - ali preporučuje se sedam do osam sati.

Stručnjaci veruju da većini odraslih treba negde između šest i devet sati da bi se osećali osveženo i da bi dobro funkcionisali i psihički i fizički. Međutim, važno je da se previše ne obaziremo na količinu spavanja već na kvalitet spavanja, piše The Sun.

Ističe se i da su zahtevi za snom različiti. Neki od nas se nose mnogo bolje sa manje sna od drugih, dok drugima treba više sna. Zasnovan je na pojedinačnim faktorima kao što su starost, nivo aktivnosti, zdravlje itd.

Pročitajte još: Koliko je zdrav MANGO? Egzotično voće koje retko jedemo

Lisa je dodala:

- Najbolji način da utvrdite da li spavate dovoljno je da pogledate kako se osećate sledećeg dana. Ako se oko 11 sati i dalje osećate umorno, verovatno ne spavate dovoljno.

Istraživanje pokazuje da je redovno spavanje kraće od šest sati povezano sa mnogim štetnim efektima nedostatka sna. Vreme je da popravite navike spavanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.