· · Komentari: 0
SAN

Tehnika spavanja koju je primenjivao Leonardo da Vinči: VIŠEFAZNI SAN za savršenu produktivnost

Leonardo da Vinči uspeo je da uštedi vremenski na odmaranju, ali je zato su njegova produktivnost i kreativnost bile na visokom nivou.

1635614163_sleep-gb6ddd2c6f_1920.jpg
Foto: Piksabej

Vreme koje je Leonardo da Vinči uštedeo na odmaranju iskoristio je za kreativan rad, što je dovelo do neverovatnih rezultata.

Naime, on je praktikovao san koji se sastoji iz više faza.

Pročitajte još: Lek za NESANICU: Jednostavna JOGA vežba koja će vam pomoći da brzo utonete u SAN

NJemu kao umetniku trebalo je mnogo vremena da razvije svoje ideje, a upravo to vreme često nije imao. Zbog toga je hteo da iskoristi što više vremena za rad, a što manje za spavanje.

Taj plan je podrazumevao da "razbije" normalan period noćnog odmora na nekoliko delova, odnosnona  više faza, što je dovelo do prakse spavanja nekoliko puta tokom dana, ali u kraćim intervalima.

Leonardo da Vinči spavao je 15 minuta na svaka četiri sata. Kao rezultat, spavao je samo sat i po na dan.

Vreme koje je uštedeo na odmaranju počeo je da koristi za kreativan rad. Da Vinči je rekao da je koristio ovu metodu tokom mnogih godina svog života, i da se nikad nije osetio umornim.

Šta kaže praksa?

Brojna vežbanja i eksperimentisanja onih koji su pratili primer Leonarda da Vinčija, stvorili su nekoliko varijacija, koje je preneo je sajt "Bright Side".

- spavanje 30 minuta na svakih 6 sati (dymaxion metoda),
- spavanje 20 minuta na svaka 4 sata (uberman metoda),
- spavanje noću 1.5 – 3 sata i onda tri puta tokom dana po 20 minuta (everyman metoda),
- spavanje noću 2 sata i jednom popodne 20 minuta (tesla metoda)
- spavanje noću 5 sati i 1.5 sat popodne (siesta metoda).

Ipak, treba imati na umu da je svačije telo drugačije, a različiti tipovi višefaznog sna možda neće biti za svakoga.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.