· · Komentari: 0

Telo vam šalje upozorenje preko noktiju: Ukoliko uočite ove promene, obavezno posetite lekara

Ove promene mogu da ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme

1658320940_Foto-Pexels--2-.jpg
Foto: Pexels

Ponekad ignorišemo neke promene na telu, kada bi zapravo trebalo da obratimo pažnju na signale koje nam telo šalje. Mnogi, recimo, ne znaju da se na rukama, tačnije na noktima, mogu videti simptomi povišenog holesterola.

Kada se arterije začepe zbog visokog nivoa holesterola, uglavnom tu nema neki očiglednih znakova upozorenja, a ovo stanje može da dovede do srčanih bolesti ili infarkta.

Pročitajte još: Maska koja će obnoviti i najoštećeniju KOSU: Trik je u jednom sastojku koji će vam pomoći (FOTO)

Zato stručnjaci savetuju da obratite pažnju na nokte na rukama jer je jedan od retkih simptoma koje daje povišen holesterol – bleda boja noktiju.

Loša cirukalcija je posledica nagomilanih masnoća u krvnim sudovima koji vode krv od srca kao drugim delovima tela. To znači da, ukoliko vam nokti postanu bledi ili postanu izuzetno krti, to može da ukaže na lošu cirkulaciju u ekstremitetima.

Dr Monika Vaserman ističe da visok holesterol obično "napada tiho", zbog čega je teško uočiti bilo kakve simptome.

"Ali, to ne znači da ne možete da identifikujete povišen nivo holesterola u telu. Jedan od znakova upozorenja su nokti. Visok holesterol dovodi do stvaranja masnih naslaga u arterijama, a one utiču na cirkulaciju, rezultirajući bledim noktima", pojašnjava doktorka.

Isto može da važi i za nokte na nogama – bledi, lomljivi nokti, kao i nokti koji sporo rastu, potencijalni su simptomi povišenog holesterola.

Ostali simptomi povišenog holesterola:

Opadanje dlačica sa nogu i stopala
Trnjenje ili osećaj slabosti u nogama
Lomljivi nokti na nogama koji sporo rastu
Rane na stopalima ili nogama, koje ne zarastaju
Promena boje kože na nogama, poput toga da postaje bleđa ili dobija plavkastu nijansu
Sjajna koža
Erektilna disfunckija kod muškaraca
Smanjenje mišića nogu

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.