· · Komentari: 0
PREVENCIJA

Zdravlje na TANJIRU: Zašta je paradajz je NAJZDRAVIJA namirnica koju ovog leta moramo imati na meniju

Likopen je ključna supstanca koja je našem telu potrebna ovog leta!

1657270637_tomato-gdf4a70555_640.jpg
Foto: Pixabay

Paradajz je voće koje je puno supstance koja se naziva likopen. Daje im jarko crvenu boju i pomaže u zaštiti od ultraljubičastih zraka sunca. Na isti način, može pomoći u zaštiti vaših ćelija od oštećenja. Paradajz takođe sadrži kalijum, vitamine B i E i druge hranljive materije.

Jačanje imunog sistema

Pročitajte još: MED u službi lepote: Napravite savršenu masku za lice prema vašem tipu kože

Likopen je antioksidant - bori se protiv molekula zvanih slobodni radikali koji mogu oštetiti vaše ćelije i uticati na vaš imuni sistem. Zbog toga, hrana sa visokim sadržajem likopena, poput paradajza, može smanjiti verovatnoću da ćete imati rak pluća, želuca ili prostate. Neka istraživanja pokazuju da mogu pomoći u prevenciji bolesti pankreasa, debelog creva, grla, usta, dojke i grlića materice.

Jačanje krvnih sudova
Ako unesete više paradajza u vašu ishranu, manja će biti verovatnoća da ćete imati moždani udar, kada se protok krvi prekine u delu vašeg mozga. Studije sugerišu da mogu ublažiti upalu, ojačati vaš imuni sistem, sniziti nivo holesterola i sprečiti zgrušavanje krvi. Sve te stvari mogu pomoći u sprečavanju moždanog udara.

Zdravlje srca

Likopen takođe može pomoći u snižavanju nivoa LDL, ili „lošeg“ holesterola, kao i krvnog pritiska. A to može smanjiti šanse za brojne i različite srčane bolesti. Drugi hranljivi sastojci u paradajzu, poput vitamina B i E i antioksidanata koji se nazivaju flavonoidi, takođe mogu poboljšati zdravlje vašeg srca.

Pročitajte još: Svete biljke koje će vas štititi ukoliko ih budete gajili u svom dvorištu: Ove 4 biljke će vam pomoći, a mogu imati i lekovito dejtvo (FOTO)

Zaštita zdravlja očiju

Paradajz sadrži supstance koje se zovu lutein i zeaksantin koje mogu pomoći u zaštiti vaših očiju od plave svetlosti koju stvaraju digitalni uređaji kao što su pametni telefoni i računari. Oni takođe mogu pomoći da se oči ne osećaju umorno i olakšaju glavobolju od naprezanja očiju. A neka istraživanja pokazuju da čak mogu smanjiti verovatnoću da imate ozbiljniji oblik vodećeg uzroka slepila u SAD: degeneraciju makule povezane sa uzrastom.

Pročitajte još: Najdominatnije žene rađaju se u ova ČETIRI ZNAKA: Uživaju da budu glavne u svakoj situaciji

Jačanje pluća

Neka istraživanja pokazuju da paradajz može biti od pomoći ljudima koji imaju astmu i može pomoći u sprečavanju emfizema, stanja koje polako oštećuje vazdušne kese u vašim plućima. To može biti zato što se likopen, lutein i zeaksantin, između ostalih antioksidansa, bore protiv štetnih supstanci u duvanskom dimu, koji je vodeći uzrok emfizema. Naučnici pokušavaju da saznaju više o tim efektima

Oralno zdravlje

Studije su pokazale da likopen može pomoći kod bolesti desni, gingivitisa i parodontitisa na isti način na koji može pomoći u prevenciji raka - boreći se protiv slobodnih radikala. Ali jedenje puno sirovog paradajza može oštetiti gleđ na vašim zubima - zahvaljujući velikoj količini kiseline - a pranje ubrzo nakon toga može pogoršati situaciju. Dobra je ideja da sačekate najmanje 30 minuta pre nego što počnete da četkate.

Pročitajte još: Da li znate u kojim starosnim godinama je NAJBOLJI SEKS? Odgovor će vas ODUŠEVITI

Prirodna zaštita kože

Znate da vam šeširi i krema za sunčanje mogu pomoći da se zaštitite od sunca. Pa, likopen u paradajzu takođe može učiniti nešto za to, verovatno na isti način na koji štiti paradajz. Nije zamena za kremu za sunčanje i ne stavljate je na kožu. Pomaže, međutim, radeći na vašim ćelijama iznutra.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.