Oglas
· · Komentari: 0
ALERGIJE

Ambrozija guši, a vrhunac dostiže OVOG datuma

Već godinama u jeku sezone ambrozije koncentracije polena i do 30 puta premašuju granične vrednosti.

1630411863_Alergija-depozit.png
Foto: Depozitfoto
Oglas

Za alergične na "najiritantniju" korovsku biljku, počeo je najgori period u godini: koncentracija polena ambrozije je na maksimumu, i tako će biti bar naredne tri nedelje, do polovine septembra.

Pročitajte još: Biljke koje najbolje IZBACUJU TOKSINE: Stavite ih bokal sa vodom i OČISTITE TELO!

Velika koncentracija ambrozije

Mirjana Mitrović, rukovodilac monitoringa alergenog polena iz Agencije za zaštitu životne sredine, rekla je da je i pre "pika", koji počinje oko 20. avgusta i traje do polovine septembra, polen ambrozije već prekoračio granične vrednosti u vazduhu, i da su mnogi imali tegobe i pre nego što je broj zrna polena ambrozije u kubnom metru vazduha dostigao maksimum.

Za alergične na ovu korovsku biljku, broj zrna polena u vazduhu, u značajnom broju slučajeva nije najbolji parametar, jer neki imaju izražene tegobe i kad se u vazduhu meri tek 10 zrna polena ambrozije.

Pročitajte još: Konzumiranje PISKAVICE pomaže u povećanju ženskog seksualnog nagona, otkriva istraživanje!

Duplo iznad dozvoljenog
Još sredinom avgusta u kubnom metru vazduha bilo je i po više od 60 zrna polena ambrozije, što je duplo iznad tolerantne granice.

Terapija jedini izbor

Mirjana Mitrovoć kaže da je u prethodnim godinama ambrozija na dnevnom nivou dostizala vrednosti koje su bile blizu 1.000 polenovih zrna pa i iznad toga.

Alergičnima dok ne preguraju sezonu cvetanja ambrozije ne ostaje baš mnogo izbora, a to su - terapija antihistaminicima i izbegavanje izlazaka napolje u prepodnevnim satima kada ovaj alergeni polen dostiže najviše vrednosti. Prostorije treba da se provetravaju u poslepodnevnim satima.

Pročitajte još: Ko dnevno jede šaku ŠLJIVA nema problema sa kostima

Alergični na ambroziju svakako već znaju da je ima manje na planinama iznad 500 metara nadmorske visine, pa ako mogu da priušte odmor, boravak na takvim mestima svakako bi im pomoglo da prebrode ovu sezonu ambrozije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas