· · Komentari: 0

Koliko kofeina ima u kafi, zelenom čaju, crnom čaju...? Šta birate za početak dana?

Sadržaj kofeina u raznim čajevima i kafama razlikuje se u zavisnosti od vremena kuvanja, načina pripreme, kao i od količine pića.

1645977071_coffee-g1f60cb041_1280.jpg
Foto: Pixabay

Da biste dobili opštu ideju, ovde je sažetak popularnih napitaka, od najvišeg sadržaja kofeina do najnižeg.

Koičine kofeina u jednoj šoljici

  • Kafa: 96 mg kofeina
  • Latte: 86,4 mg kofeina
  • Ledena kafa: 74,4 mg kofeina
  • Crni čaj: 48 mg kofeina
  • Zeleni čaj: 28,8 mg kofeina
  • Kafa bez kofeina: 0 do 15 mg kofeina
  • Biljni čaj: 0 mg kofeina

Kada se uporedi, očigledno je da većina napitaka od kafe sadrži više kofeina nego čaj - čak i u slučaju određenih napitaka bez kofeina.

Pročitajte još: Da li volite BELI LUK? Važne prednosti zbog kojih ćete ga jesti još više

Kafa je dobar izvor antioksidativnih polifenola i kofeina, a svi oni podržavaju kognitivno funkcionisanje i mogu smanjiti rizik od gubitka pamćenja. Uz antioksidanse, poput protivupalnog spoja klorogenske kiseline, kafa takođe ima povoljan uticaj na zdravlje mozga, jetru, dijabetes i metabolički sindrom. Zapravo, istraživanja pokazuju da žene koje piju dve do tri šoljice kafe svaki dan imaju manje telesne masti od onih koje retko piju kafu.

Čaj takođe ima mnoge zdravstvene prednosti, od smanjenja osećaja mučnine do ublažavanja glavobolje i stomačnih tegoba. Slično kao i kafa, čaj takođe ima visoka protivupalna svojstva, poput antioksidansa. Neka istraživanja takođe povezuju spojeve u zelenom čaju sa zdavljem kardiovaskularnog sistema.

Kafa i čaj bogati su antioksidansima, hidriraju i tako doprinose dobrom stanju metabolizma. Zbog veće količine kofeina u kafi, trudnicama ili svima koji pokušavaju smanjiti unos kofeina bilo bi bolje da se drže čaja i to biljnog tipa.

BONUS VIDEO

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.