Oglas
· · Komentari: 0

Kore ovog voća i povrća nikako ne bacajte u smeće: Sadrže mnogo korisnih elemenata

Često najkorisnije delove voća i povrća bacamo u smeće

1661867456_inigo-de-la-maza-s285sDw5Ikc-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Gotovo refleksno, čim oljuštimo voće i povrće, bacamo njihovu koru u smeće. Međutim, stručnjaci tvrde da su upravo ti delovi sadrže mnoštvo elemenata koju su potrebni našem telu. To posebno važi za koru crvenog luka, lubenice i pomorandže. 

Stručnjaci tvrde da kora luka sadrži kvercetin, biljni pigment koji može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska, ali i sprečavanju začepljenja arterija, kako prenosi High50. Pored toga, kora crvenog luka ima antiinflamatorni efekat.

Koru ovog povrća možete dodati u supu ili čorbu tokom kuvanja, a pre serviranja je izvaditi.

Listovi brokolija se bacaju, iako obiluju vitaminima A i C. Zapravo, cela biljka brokolija je jestiva.

Pročitajte još: Ovih 10 namirnica najviše iritiraju ŽELUDAC: One otežavaju varenje i izazivaju nadutost

Listovi celera sadrže i do pet puta više kalcijuma i magnezijuma od korena koji konzumiramo. Pored toga, sadrže i antioksidante i vitamin C.

Kada je reč o voću, skoro uvek bacamo kore pomorandže i dinje, što je, takođe, greška. Kora pomorandže puna je vitamina, vlakana, flavonoida. Kora dinje i lubenice sadrži citrulin, aminokiselinu koja može poboljšati cirkulaciju u organizmu.

Stabljika biljke skoro uvek završi u kanti za smeće, ali ovaj deo ploda sadrži glutamin, fenolna jedinjenja i antioksidante. Stabljike blitve možete kuvati kao šargle.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas