Oglas
· · Komentari: 0
RETKE BOLESTI

Kronova bolest se često meša sa OVIM oboljenjem, a doktor otkriva razliku

Bolesti kao što su ulcerozni kolitis i Kronova bolest često imaju slične simptome, zbog čega je njihova dijagnostika otežana.

1606749778_Depositphotos_365620574_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Prema rečima stručnjaka, u 10 do 20 odsto slučajeva ne može sa sigurnošću da se napravi razlika između ove dve bolesti, pa se ovi pacijenti svrstavaju u grupu nedeterminisanog kolitisa.

Pročitajte još: Želite ravan stomak? Tajna je u ovim stvarima

Asistent dr Srđan Marković, šef odseka gastroenterologije na kliničkom Odeljenju za gastroenterologiju u KBC Zvezdara, kaže da ulcerozni kolitis i Kronova bolest imaju sličan uzrok, koji je povezan sa više faktora.

Razlika
Postoje razlike u endoskopskom i patohistolškim nalazima koji su karakteristični za ove bolesti.- Dok ulcerozni kolitis zahvata samo debelo crevo, Kronova bolest može biti lokalizovana duž celog digestivnog trakta, od usne duplje do analnog otvora - kaže dr Srđan Marković.

- To je neadekvatan imunološki odgovor u uzajamnom dejstvu genetskih faktora, faktora sredine i crevne mikrobiote - kaže dr Srđan Marković. - U osnovi Kronove bolesti je imuni odgovor na određene stimuluse, koji mogu biti iz samog organizma ili bakterijskog porekla.

Klinička slika zavisi od stepena zahvaćenosti.

Klinička slika ulceroznog kolitisa zavisi od stepena zahvaćenosti debelog creva. Povremeno je praćen inflamatornim procesom koji zahvata i ostale delove tela.

Često se žale na česte vodenaste stolice.

- Bolest je često udružena sa različitim tipovima bola u trbuhu - kaže dr Marković. - Pacijenti se obično žale na učestale vodenaste stolice sa primesama krvi i sluzi koje traju nekoliko nedelja. Mogu da imaju gubitak u težini i prisustvo krvi u stolici, čije hronično pojavljivanje dovodi do anemije.

Pročitajte još: ZDRAVLJE ŽENA: Najčešći razlozi neredovnog ciklusa

Simptomi Kronove bolesti zavise od toga koji je segment digestivnog trakta zahvaćen i od stepena sužavanja creva.

Pročitajte još: Naučnici utvrdili KOLIKO DUGO TRAJE IMUNITET na KOVID-19

- Najčešći simptomi su dijareja, obično bez krvi, i bol u trbuhu, što se javlja kod 75 odsto pacijenata - kaže dr Marković. - Zatim su to opšta slabost i povišena telesna temperatura kod polovine pacijenata. Moguć je gubitak u težini, pojava abdominalnih bolova sa nadutošću, mučninom, povraćanjem, gubitkom apetita i težine.

Fistule, infekcije...
- Nisu retke ni pojave fistula oko analne regije koje su praćene infekcijom, krvarenjem, bolom i često zahtevaju operaciju - kaže naš sagovornik.
Obe bolesti su hronične...

Prema rečima našeg sagovornika, efekti Kronove bolesti mogu da se pojave na koži u obliku kožnih osipa. Može da dođe do crvenih očiju, bolnih zglobova, artritisa i bolesti jetre.

Pročitajte još: Ovaj mediteranski začin je hranljiva i lekovita biljka, a koriste ga na svim kontinentima

Ulcerozni kolitis i Kronova bolest su hronične bolesti, pa je samim tim kasno otkrivanje i postavljanje dijagnoze nepovoljan faktor u prognozi toka i ishoda lečenja.

- Postoji povećan rizik od adenokarcinoma tankog i debelog creva kod dugogodišnje Kronove bolesti i debelog creva kod ulceroznog kolitisa, pa su redovne kontrole gastroenterologa neophodne - kaže dr Marković.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas