· · Komentari: 0

Najbolji položaji za spavanje za bol u donjem delu leđa: Uzmite jastuk

Bol u leđima mnogima nije stran

1649251597_profimedia-0244457847.jpg
Foto: Profimedia

Bol u donjem delu leđa smatra se vodećim uzrokom invaliditeta širom sveta. Ono što je još interesantnije je da većina bolova u leđima nije uzrokovana ozbiljnim zdravstvenim stanjima, piše Healthline. Umesto toga, često je izazvan stresom ili naprezanjem zbog lošeg držanja, nezgodnim položajem spavanja i drugih životnih navika.

Najbolji položaji za spavanje za bolove u donjem delu leđa

Spavajte na boku sa jastukom između kolena

Ako vam je ležanje na leđima neprijatno, pokušajte da se prebacite na bok. Desno ili levo rame prislonite uz dušek sa ostatkom te strane tela. Stavite jastuk između kolena. Ako postoji razmak između struka i dušeka, razmislite o korišćenju malog jastuka za dodatnu podršku. Bilo da koristite jedan jastuk ili se odlučite za dva, trebalo bi da se oduprete želji da uvek spavate na istoj strani. Kako ova pozicija pomaže? Ako samo spavate na boku, nećete se osećati bolje. Trik je zapravo u korišćenju jastuka između kolena. Jastuk će držati vaše kukove, karlicu i kičmu u boljem položaju.

Pročitajte još: Ovaj začin je kao LEK koristio još Hipokrat: Pogledajte kakva dejstva ima MOĆNI CELER na organizam

Spavajte na boku u fetalnom položaju

Lezite na leđa, a zatim se lagano prevrnite na bok. Privucite kolena prema grudima i lagano savijte torzo prema kolenima. Ne zaboravite da s vremena na vreme promenite stranu kako biste sprečili bilo kakvu neravnotežu. Kako ova pozicija pomaže? Vaši diskovi su mekani jastuci između pršljenova u kičmi.  Savijanje vašeg torza u položaj fetusa otvara prostor između pršljenova, piše Healthline.

Spavajte na leđima sa jastukom ispod kolena

Za neke ljude, spavanje na leđima može da bude najbolja pozicija za ublažavanje bolova u leđima. Lezite ravno na leđa. Postavite jastuk ispod kolena i držite kičmu neutralnom. Jastuk je važan - on će da zadrži tu krivinu u donjem delu leđa. Takođe možete da stavite mali, smotani peškir ispod donjeg dela leđa za dodatnu podršku. Kako ova pozicija pomaže? Kada spavate na leđima, vaša težina je ravnomerno raspoređena i raspoređena po najširem delu tela. Kao rezultat toga, manje opterećujete tačke pritiska. Takođe ste u mogućnosti da bolje poravnate kičmu i unutrašnje organe.

BONUS VIDEO

 

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.