· · Komentari: 0

Nalazi se u hrani, kozmetici, betonu... EU ZABRANILA ADITIV E 171, a evo koliko je ŠTETAN

Čitajte etikete namirnica koje kupujete.

1643208346_bread-g30c775f12_640.jpg
Foto: Piksabej

Titanijum-dioksid zavodi potrošače: prehrambeni proizvodi poput deserta, mocarele, supe iz kesice, peciva, preliva za salate izgledaju svežije i privlačnije ako u sebi imaju dodatak E171.

Sposobnost ove materije da reflektuje svetlost i boji u belo dovela je do primene i to ne samo u prehrambenoj industriji već i u proizvodnji kozmetičkih preparata kao što su paste za zube sa oznakom CI77891, pomade, kreme za sunčanje. U lepilima, gumama, lakovima pa čak i u betonu se takođe često nalazi titanijum-dioksid.

Proizvodnja titanijum-dioksida spada u poslove sa ogromnim obrtom. U svetu se godišnje proizvede između četiri i pet miliona tona, od toga više od milion tona otpada na Evropu.

Koliko je opasan E171?

Već godinama se sumnja da titanijum-dioksid može izazvati rak. Francuski naučnici su 2017. dokazali da kod pacova redovno oralno uzimanje aditiva E171 dovodi do slabljenja imunog sistema i upale creva. Dokazano je da supstanca probija membranu creva i u obliku nanočestica dospeva u krv.

Pročitajte još: Četiri jednostavna načina da se NAPUNITE ENERGIJOM i osećate se manje umorno

Još nije jasno da li titanijum-dioksid može da savlada i krvno-moždanu barijeru, koja štiti mozak od štetnih materija.

Zabrana u EU se odnosi isključivo na aditiv u prehrambenim proizvodima

Usledila su brojna istraživanja, njih su sproveli i stručnjaci francuske Agencije za bezbednost hrane, zaštitu okoline i zaštitu na radu. Ta istraživanja nisu otklonila sumnje.

Zabrana posle ispitivanja
Prehrambena industrija će na tržištu Evropske unije morati ubuduće da se odrekne upotrebe titanijum-dioksida. Evropska komisija je posle višegodišnjih pregovora sredinom januara zabranila njegovu primenu kao prehrambenog aditiva, a zabrana stupa na snagu kroz pola godine. "Sa današnjom zabranom, uklanjamo aditiv koji više ne važi kao bezbedan", rekla je komesarka Stela Kirijakides.Francuska je taj korak preduzela već 2020. Posle toga su mnoge firme iz prehrambene branše preventivno prestale da upotrebljavaju aditiv.

Odlučujuće su bile indicije da bi titanijum-dioksid mogao da utiče na ljudski genom. Nakon temeljne provere, EFSA nije mogla da isključi mogućnost toksičnog delovanja na gene. Nemački Savezni institut za savladavanje rizika (BfR) ima isto mišljenje. Ali i ukazuje na to da bi se za konačan sud morale otkloniti naučne nejasnoće.

Udruženje evropskih proizvođača titanijum-dioksida (TDMA) ima naravno suprotan stav, tvrdeći da mišljenje Evropske agencije o aditivu E171 u osnovi ima pogrešne pretpostavke, te da materijali za testiranje nisu bili reprezentativni.

Opasnost od udisanja

Zabrana u EU se odnosi isključivo na aditiv u prehrambenim proizvodima. U drugim oblastima se titanijum-dioksid može i dalje koristiti. Ali, moguće da ova supstanca nije štetna samo u hrani.

Odbor za procenu rizika Evropske hemijske agencije je titanijum-dioksid 2017. godine deklarisao kao "verovatno kancerogen pri udisanju". A u vazduh, a time i u pluća supstanca može dospeti, kada se sprejom raspršuju lakovi koji je sadrže ili prskanjem zaštitne kreme na kožu. A i kada se trljanjem skida supstanca koja sadrži titanijum-dioksid.

Često se pri izgradnji puteva zrnevlje titanijum-dioksida uvalja u beton. Uloga mu je da vezuje štetne materije kao što je azot-dioksid. Do sada nedostaju konačni dokazi za kancerogenost titanijum-dioksida, rasprava o tome se i dalje vodi nesmanjenom žestinom.

Hemijska industrija se pribojava da bi zabrana mogla da se prenese i na ostale proizvode. Da bi to sprečila, hemijska industrija će pokušati da diskredituje rezultate naučne provere štetnosti. Zabranom aditiva E171 u prehrambenim proizvodima ni izdaleka nije završena debata hemijske industrije i zdravstvenih vlasti.

(Nacionalna geografija)

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.