Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОВО СВАКО МОЖЕ

Четири једноставна начина да се НАПУНИТЕ ЕНЕРГИЈОМ и осећате се мање уморно

Формирање нових навика и њихово одржавање је основа за постизање циљева које сте поставили за 2022. годину.

1642667295_hipster-g3180247bb_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Међутим, лакше је рећи него учинити када се дођете у прво искушење. Невероватних 43% наших свакодневних радњи обављамо по навици док размишљамо о нечему другом, па ево неколико стручних савета о томе како да позитивне навике остварите без размишљања.

1. Следећи ниво исхране

Када је у питању обнављање енергије, све је у равнотежи. „Практично сваки нутријент игра улогу у производњи енергије“, каже терапеут за исхрану Иан Марбер.

„Питати коју хранљиву материју тражити или коју храну јести да добијете више енергије је као да питате који део авиона тера да лети. Процес стварања енергије је сложен - али добро место за почетак када се говори о томе су митохондрије. Оне се налазе у скоро свакој ћелији у телу и играју кључну улогу у производњи енергије. Број митохондрија варира од ћелије до ћелије: оне који се налазе у мишићима обично имају највећу концентрацију, док неактивне масне ћелије имају много мање. Корисно је замислити да митохондрије „сагоревају“ елементе хране коју једемо да би генерисали облик енергије који се зове аденозин трифосфат (или АТП), који се може складиштити и користити када је то потребно", каже Марбер

Прочитајте још: Смирује ЖЕЛУДАЦ, обнавља СЛУЗОКОЖУ : Припремите семе ЛАНА на овај начин и прочистите организам (РЕЦЕПТ)

„Језгро хранљивих материја је укључено у Производња АТП-а, као што су гвожђе, витамини Б, калцијум, магнезијум и витамин Ц, између многих других. Да бисте добили адекватне количине ових хранљивих материја, мале промене у вашој исхрани могу направити велику разлику. Сваки пут када једете, направите свесну одлуку да свом одабраном оброку дате додатну исхрану: додајте неколико кашика грчког јогурта и поспите боровнице у јутарње житарице; уз ручак уз прелив узмите порцију мешаног пасуља; додајте шаргарепу, броколи и грашак на вечеру уместо само једне порције поврћа."

2. Унапредите своје вежбање

Ако немате довољно енергије, последња ствар коју бисте могли да радите је вежба. Међутим, додавањем само мало вежбица сваког дана могли бисте приметити да вам ниво енергије расте као резултат.

Редовна вежба не само да повећава хормоне који побољшавају расположење и циркулацију кисеоника; такође утиче на митохондрије. Мешавина ношења тежине и аеробних вежби (као што су трчање, плес или тенис) је кључна.

Фото: Депозит

„АТП се производи у митохондријама, а број митохондрија се може повећати вежбањем – углавном аеробним,“ каже Марбер. 

3. Побољшајте квалитет сна

Спавање је основа дневне енергије јер омогућава и вашем уму и телу да се опораве и регенеришу. Међутим, чак и ако добијете осам сати, количина није исто што и квалитет. Према Слееп Цхарити, прекид сна је једнако лош за вас као и четири сата сна: ноћно буђење ремети природни ритам сна и оставља вам лошу пажњу и негативно расположење.

Квалитетан сан значи да заспите у року од 15-20 минута од одласка у кревет, да спавате целу ноћ уз максимално једно буђење и да се пробудите освежени. Излагање природном светлу (на отвореном) неколико минута убрзо након што се пробудите може помоћи квалитетном сну.

Према Ендру Хуберману, ванредном професору неуробиологије и офталмологије на Универзитету Станфорд, ако сунчева светлост доспе у ваше очи убрзо након што се пробудите, она покреће неуронско коло које контролише време хормона кортизола и мелатонина, који утичу на сан.

Фото: Депозит

Узмите у обзир и своју исхрану. Можда већ знате која храна и пића ометају ваш сан – рецимо сир, кафа и алкохол. Недавни извештај у Годишњем прегледу исхране открио је да се здрава исхрана, богата воћем, поврћем, хлебом од целог зрна и махунаркама, показала као одличан савезник за позитиван исход сна.

4. Држите стрес под контролом

Стрес је природан део свакодневног живота - али превише стреса може озбиљно утицати на нивое енергије. „Једноставно речено, прекомерни стрес црпи вашу енергију јер дајете више него што узимате за себе“, каже др Турони.

„Да бисмо се осећали здраво, морамо да радимо ствари које нас негују поред ствари које морамо да радимо. Научите да се прилагодите својим потребама уместо да журите около очекујући да ћете бити у продуктивном режиму цео дан, сваки дан. Када боље упознате себе и почнете да разумете сопствене рањивости и различита емоционална стања, можете почети да планирате сваки дан на начин који то узима у обзир и да се заштитите од превртања у опасну зону када је у питању стрес."

Да бисте то урадили, покушајте да запишете како се осећате у одређеним тренуцима сваког дана. Може постојати образац, као што је поподневни пад отпорности - посебно зими када сунчева светлост није тако јака и дани тако рано падају у мрак. У тренуцима када се не осећате продуктивно или оптимистично, укључите нешто кратко, али хранљиво да бисте променили своју менталну и физичку енергију, као што је пет минута медитације или брза вежба.

БОНУС ВИДЕО: 

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas