Oglas
· · Komentari: 0

Namirnice koje vam mogu pomoći da smanjite HOLESTEROL u krvi: ŠEST prirodnih napitaka za regulaciju

Veoma je važno da se redovno kontrolišete i pratite nivo holesterola

1663506421_Foto-Pexeles.jpg
Oglas

Nivo holesterola važno je pratiti tokom celog života jer zbog previše ove voštane mase srce trpi pritisak i jače pumpa, pa je u opasnosti da prerano oslabi 

Holesterol vrednosti potrebno je pratiti tokom celog života jer zbog visokog nivoa holesterola srce trpi pritisak i jače pumpa, pa je u opasnosti da prerano oslabi zbog dodatnog rada. Tako se povećava rizik od razvoja srčanih bolesti, srčanog udara, pa čak i moždanog udara. Da biste izbegli takva stanja koja ugrožavaju život, najbolje je da se redovno kontrolišete i održavate zdrav način života – uključujući ishranu i napitke koji pomažu u kontroli, pa čak i smanjenju holesterola.

​Soja smanjuje holesterol vrednosti

Soja sadrži malo zasićenih masti, pa su sojino mleko ili pavlaka zdravija zamena za pavlaku sa visokim sadržajem masti ili za druge mlečne proizvode. Treba da vodite računa da je sojino mleko koje kupujete sveže i da ne sadrži dodate šećere, soli i masti.

Soja je dobra i za zdravlje srca. Američka The Food and Drug Administration (FDA) preporučuje konzumiranje 25 grama sojinih proteina dnevno u okviru ishrane sa niskim sadržajem zasićenih masti i holesterola, kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja.

 ​Sok od paradajza je bogat izvor vlakana

Paradajz je bogat likopenom, jedinjenjem koje može da poboljša nivo lipida i smanji nivo LDL holesterola. Sok od paradajza takođe je bogat izvor vlakana za smanjenje holesterola i niacina. Studija iz 2015. pokazala je da je kod 25 žena (od 20 do 30 godina starosti sa indeksom telesne mase od najmanje 20) koje su pile 280 ml soka od paradajza dnevno tokom 2 meseca zabeleženo smanjenje nivoa holesterola u krvi.

Pročitajte još: Zdrave su i svi ih volimo ali ne bi trebalo da ih konzumiramo svaki dan: Ovo je 5 namirnica čiju upotrebu treba smanjti

Beta-glukan iz ovsa spušta holesterol vrednosti

Ovas je bogat beta-glukanima koji u crevima stvaraju supstancu nalik gelu i stupaju u interakciju sa žučnim solima što pomaže u smanjenju nivoa holesterola. Ako kupujete ovsene napitke, proverite informacije o vlaknima na etiketi i uverite se da sadrže beta-glukane. U  ispitivanju iz 2018. zaključeno je da pića od ovsa postojanije smanjuju holesterol nego polučvrsti ili čvrsti proizvodi od ovsa.

Zeleni čaj za smanjuje loš holesterol

Zeleni čaj sadrži katehine, epigalokatehin galat i druga korisna antioksidativna jedinjenja koja pomažu u smanjenju nivoa „lošeg” LDL i ukupnog holesterola.

U studiji iz 2015. naučnici su pacovima davali vodu za piće sa katehinima i epigalokatehin galatom. Nakon 56 dana, primetili su da su nivoi ukupnog i LDL holesterola pali za oko 14,4 odsto i 30,4 procenta u dve grupe pacova koji su imali ishranu sa visokim sadržajem holesterola.

Kakao napici bogati su antioksidansima

Kakao je bogat antioksidansima zvanim flavanoli (podgrupa flavonoida) koji su korisni za poboljšanje nivoa holesterola. Kakao sadrži i visok nivo mononezasićenih masnih kiselina koje pomažu u poboljšanju nivoa holesterola. Kakao je glavni sastojak crne čokolade. Kod napitaka od kakaa koja konzumirate vodite računa da nisu puni slatke čokolade sa dodatkom soli i masti. Studija iz 2015. pokazala je da konzumiranje napitka od 450 mg, koji sadrži kakao flavanole, dva puta dnevno tokom mesec dana, snižava nivo „lošeg” LDL holesterola dok povećava nivo „dobrog” HDL holesterola. 

​Holesterol vrednosti može da smanji i smuti od bobičastog voća

Bobičasto voće bogato je antioksidansima i vlaknima koji pomažu u smanjenju visokog nivoa holesterola. Ovo voće sadrži malo kalorija i masti. Bilo koje dostupno bobičasto voće – jagode, borovnice, kupine ili maline, pomešajte sa 1/2 šolje nemasnog mleka i 1/2 šolje hladne vode i dobićete ukusan i zdrav smuti.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas