· · Коментари: 0

Намирнице које вам могу помоћи да смањите ХОЛЕСТЕРОЛ у крви: ШЕСТ природних напитака за регулацију

Веома је важно да се редовно контролишете и пратите ниво холестерола

1663506421_Foto-Pexeles.jpg

Ниво холестерола важно је пратити током целог живота јер због превише ове воштане масе срце трпи притисак и јаче пумпа, па је у опасности да прерано ослаби 

Холестерол вредности потребно је пратити током целог живота јер због високог нивоа холестерола срце трпи притисак и јаче пумпа, па је у опасности да прерано ослаби због додатног рада. Тако се повец́ава ризик од развоја срчаних болести, срчаног удара, па чак и можданог удара. Да бисте избегли таква стања која угрожавају живот, најбоље је да се редовно контролишете и одржавате здрав начин живота – укључујуц́и исхрану и напитке који помажу у контроли, па чак и смањењу холестерола.

​Соја смањује холестерол вредности

Соја садржи мало засиц́ених масти, па су сојино млеко или павлака здравија замена за павлаку са високим садржајем масти или за друге млечне производе. Треба да водите рачуна да је сојино млеко које купујете свеже и да не садржи додате шец́ере, соли и масти.

Соја је добра и за здравље срца. Америчка Тхе Фоод анд Друг Администратион (ФДА) препоручује конзумирање 25 грама сојиних протеина дневно у оквиру исхране са ниским садржајем засиц́ених масти и холестерола, како би се смањио ризик од срчаних обољења.

 ​Сок од парадајза је богат извор влакана

Парадајз је богат ликопеном, једињењем које може да побољша ниво липида и смањи ниво ЛДЛ холестерола. Сок од парадајза такође је богат извор влакана за смањење холестерола и ниацина. Студија из 2015. показала је да је код 25 жена (од 20 до 30 година старости са индексом телесне масе од најмање 20) које су пиле 280 мл сока од парадајза дневно током 2 месеца забележено смањење нивоа холестерола у крви.

Прочитајте још: Здраве су и сви их волимо али не би требало да их конзумирамо сваки дан: Ово је 5 намирница чију употребу треба смањти

Бета-глукан из овса спушта холестерол вредности

Овас је богат бета-глуканима који у цревима стварају супстанцу налик гелу и ступају у интеракцију са жучним солима што помаже у смањењу нивоа холестерола. Ако купујете овсене напитке, проверите информације о влакнима на етикети и уверите се да садрже бета-глукане. У  испитивању из 2018. закључено је да пиц́а од овса постојаније смањују холестерол него получврсти или чврсти производи од овса.

Зелени чај за смањује лош холестерол

Зелени чај садржи катехине, епигалокатехин галат и друга корисна антиоксидативна једињења која помажу у смањењу нивоа „лошег” ЛДЛ и укупног холестерола.

У студији из 2015. научници су пацовима давали воду за пиц́е са катехинима и епигалокатехин галатом. Након 56 дана, приметили су да су нивои укупног и ЛДЛ холестерола пали за око 14,4 одсто и 30,4 процента у две групе пацова који су имали исхрану са високим садржајем холестерола.

Какао напици богати су антиоксидансима

Какао је богат антиоксидансима званим флаваноли (подгрупа флавоноида) који су корисни за побољшање нивоа холестерола. Какао садржи и висок ниво мононезасиц́ених масних киселина које помажу у побољшању нивоа холестерола. Какао је главни састојак црне чоколаде. Код напитака од какаа која конзумирате водите рачуна да нису пуни слатке чоколаде са додатком соли и масти. Студија из 2015. показала је да конзумирање напитка од 450 мг, који садржи какао флаваноле, два пута дневно током месец дана, снижава ниво „лошег” ЛДЛ холестерола док повец́ава ниво „доброг” ХДЛ холестерола. 

​Холестерол вредности може да смањи и смути од бобичастог воћа

Бобичасто воће богато је антиоксидансима и влакнима који помажу у смањењу високог нивоа холестерола. Ово воће садржи мало калорија и масти. Било које доступно бобичасто воц́е – јагоде, боровнице, купине или малине, помешајте са 1/2 шоље немасног млека и 1/2 шоље хладне воде и добићете укусан и здрав смути.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.