Oglas
· · Komentari: 0
aktivnost

Prednosti započinjanja dana šetnjom: Šta može da nam donese bar 20 minuta hoda?

Od jutarnje šetnje bismo mogli da imamo koristi tokom celog dana

1661539858_profimedia-0401617852.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Kada se probudite ujutru, kretanje vam možda nije na prvom mestu. Međutim, započinjanje dana šetnjom - bilo da se radi o obližnjem parku ili delu vašeg puta na posao ili školu - može vašem telu da ponudi brojne zdravstvene prednosti.

Hodanje ujutru

Povećajte energiju

Započinjanje dana šetnjom može da vam da više energije tokom dana. Ako šetate na otvorenom, to je posebno tačno. Studije pokazuju da su odrasli koji su hodali 20 minuta na otvorenom ima više vitalnosti i energije od onih koji su hodali 20 minuta u zatvorenom prostoru.

Pročitajte još: Hranljivi sastojak neophodan svima posle 50. godine: Nalazi se u širokom spektru voća i povrća

Poboljšajte raspoloženje

Postoje i fiziološke koristi od jutarnjeg hodanja. Šetnja može da poboljša raspoloženje, smanji stres i anksioznost, a za najbolje rezultate pokušajte da hodate 20 do 30 minuta najmanje 5 dana u nedelji.

Završite fizičku aktivnost tokom dana

Jedna od prednosti jutarnje šetnje je da ćete završiti svoju fizičku aktivnost tokom dana - pre nego što vas bilo kakve druge porodične, poslovne ili školske obaveze izbace iz koloseka.

Gubljenje ili održavanje telesne težine

Šetnja ujutru može da pomogne da ostvarite svoje ciljeve za gubitak težine. Hodanje umerenim tempom u trajanju od 30 minuta može da sagori do 150 kalorija.

Jačanje mišića

Hodanje može da pomogne u jačanju mišića na nogama. Za najbolje rezultate hodajte umerenim do brzim tempom. Pokušajte da promenite svoju rutinu i penjte se stepenicama, hodajte uzbrdo i nizbrdo ili hodajte pod nagibom na traci za trčanje.

Pročitajte još: Nekada je KRČENJE CREVA signal za ozbiljan problem: Ova pojava može biti mnogo više od osećaja GLADI

Poboljšajte mentalnu jasnoću

Jutarnja šetnja može pomoći da poboljšate mentalno stanje i sposobnost da se fokusirate tokom dana. Smatra se da nam hodanje može pomoći i da razmišljamo kreativnije. Istraživanja pokazuju da hodanje otvara slobodan protok ideja, što može da vam pomogne da bolje rešite probleme nego ako sedite. Ovo je posebno slučaj ako hodate na otvorenom, piše Healthline.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 



 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas