· · Komentari: 0
KORONA

Preležali ste KOVID? Doktor POPADIĆ upozorava kako prepoznati POSLEDICE po srce

Kod gotovo 80 odsto pacijenata koji su preležali kovid ustanovljeno je da je korona virus uticao na srčani mišić, a kod oko 60 odsto dokazano zapaljenja srčanog mišića slabijeg intenziteta i bez tipičnih posledica,.

1607944812_Depositphotos_61615259_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

I aritmije su, takođe, jedna od mogućih prezentacija ili komplikacija kovid-infekcije, i češće se javljaju kod hospitalizovanih pacijenata koji imaju težu kliničku formu bolesti.

Pročitajte još: RUSKI lekar Torsunov tvrdi: Lezite na vreme, u suprotnom – vaša INTELIGENCIJA OPADA

Srčani bolesnici oprez!
On kaže da su kardiovaskularni pacijenti zbog epidemije u posebno teškom položaju jer ne mogu imati svoje uobičajene kontrole, pa je vrlo bitno da redovno uzimaju terapiju, redovno mere krvni pritisak, vode računa o ishrani i budu fizički aktivni.

Zato je, upozorava dr Višeslav Popadić, specijalizant interne medicine u Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa", od izuzetnog značaja da se ne zanemaruju simptomi, kako oni uobičajeni u sklopu kovid-infekcije, tako i oni koji ukazuju na probleme sa kardiovaskularnim sistemom - bol u grudima, gušenje, kratak dah, slabosti nekog dela tela...

Gušenje nije uvek korona, nego i srce!

- Terapijski protokoli su već prilično dobro utvrđeni, imamo znatno veće iskustvo i bolje rezultate u lečenju u odnosu na period od pre nekoliko meseci, ali je glavni problem hospitalizovati na vreme sve pacijente koji to zahtevaju. Klinička slika se brzo razvija i potrebno je, naglašavam, što je ranije moguće započeti lečenje - kaže dr Popadić.

Pročitajte još: Ruski travar DMITRI: Muškarci, ne kupujte skupe preparate, OVA BILJKA sprečava ĆELAVOST

Otežana mogućnost odlaska na kontrole nadoknađuje se onlajn savetovalištima, koje organizuje Udruženje "Moja druga šansa", pa pacijenti u direktnom razgovoru sa lekarima mogu da pitaju sve što ih zanima. Do sada je organizovano 25 savetovališta "Pokucaj, mi smo tu", i nastavljaju se svakog četvrtka u 10 sati na istoimenom jutjub-kanalu.

Pročitajte još: EKSKLUZIVNO: Drevni LEK monaha sa Svete Gore koji "DIŽE iz MRTVIH" (RECEPT)

Primarijus dr Tanja Jozić, specijalista interne medicine, supspecijalista i magistar kardiologije Urgentnog centra KCS, takođe naglašava da su kardiovaskularni bolesnici u uslovima kovid 19 pandemije dvostruko ugroženi.

Foto: Depozit

Sama kardiovaskularna bolest predstavlja komorbiditet koji negativno utiče na težinu kliničke slike, tok bolesti i njenu prognozu, tj preživljavanje.

Poremećen je sistem redovnih kontrola...

Sa druge strane, usmerenost većeg dela zdravstvenog sistema ka lečenju kovid bolesnika, kao i razumljivi strah pacijenata od mogućeg zaražavanja, poremetili su sistem redovnih kontrola i praćenja kardioloških bolesnika, neophodan da bi se sprečile ili na vreme otkrile moguće komplikacije postojećih bolesti.

Pkucaj, mi smo tu!

Nova realnost je nametnula razvoj alternativnih vidova komunikacije između lekara i pacijenata, pre svega virtuelnih.

Pročitajte još: Ruski ISCELITELJ Golubovski: Kora nara rešava POREMEĆAJE U CREVIMA

Ona kaže da je dosadašnje iskustvo sa savetovalištem "Pokucaj, mi smo tu", pokazalo ne samo edukativni, već i praktični značaj, u smislu pružanja konkretnih terapijskih saveta, ali i ukazivanja na tegobe i simptome koji zahtevaju obavezan pregled lekara.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.