Oglas
· · Komentari: 0

Šta znači kada te BOLI PAZUH? Postoji nekoliko uzroka, a jedan je ALARMANTAN!

Bol u telu u bilo kom obliku može biti izuzetno alarmantno iskustvo, posebno kada se nalazi u najaktivnijem delu tela. Ali, šta tačno znači kada vas bole pazusi?

1636111755_shutterstock_1802080573.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Istina je da se bol u pazuhu može pripisati brojnim potencijalnim uzrocima. Međutim, uvek je vredno dvaput proveriti šta je osnovni uzrok bola, jer iako je često bezopasan, može signalizirati mnogo ozbiljnije stanje.

Pročitajte još: Evo zašto je bolje jesti PLOD KIVIJA SA KOROM i kako da to izvedete, a da se ne izbockate na dlačice

Uglavnom bezazleno

Neki manje ozbiljni uzroci bolova u pazuhu uključuju naprezanje mišića, iritaciju kože usled brijanja tog područja i oticanje na tom području uzrokovano prehladom ili gripom.

Bol u pazuhu takođe može biti simptom brojnih stanja kože, uključujući kontaktni dermatitis, koji može izazvati osip i iritaciju i često je uzrokovan reakcijom na dezodoranse ili deterdžente za pranje veša.

Foto: Piksabej

Ostala stanja kože povezana sa bolom u pazuhu uključuju hidradenitis suppurativa, koji može izazvati akne ispod ruku i dovesti do ožiljaka. Otečeni limfni čvorovi takođe mogu doprineti bolu u pazuhu, a stanje je obično znak da se vaše telo bori protiv virusne infekcije, uključujući infekcije uha i zuba, boginje i običnu prehladu.

Kada treba da potražite medicinsku pomoć zbog bola?

Manje čest, ali mnogo ozbiljniji uzrok bola u pazuhu je rak dojke, koji može uključivati bol i oticanje oko pazuha zbog širenja raka na limfne čvorove.

Prema Healthline-u, postoje efikasni načini za lečenje manje ozbiljnih bolova u pazuhu kod kuće.

Ako je bol izazvan problemima vezanim za mišiće, savetuje se nanošenje leda na to područje i odmaranje ruke nekoliko dana. Kada bol počne da jenjava, nanošenje toplih obloga na to područje i lagana istezanja takođe mogu pomoći da se ublaži bilo kakva dalja nelagodnost.

Pročitajte još: ČIŠĆENJE TOKSINA: Poboljšajte zdravlje jetre i zdravo smršajte u roku od 72 sata uz ovaj napitak (RECEPT)

Ako bol u pazuhu ne prestane, uvek se savetuje da potražite medicinsku pomoć. Kada posetite lekara zbog ove vrste bola, lekar će najverovatnije pregledati pazuh i pitati o svim dodatnim simptomima koje ćete možda morati da odredite osnovni uzrok.

Za bakterijske infekcije koje izazivaju bol u pazuhu, lekar može da prepiše antibiotike, dok će virusne infekcije koje izazivaju bol u tom području uglavnom vremenom nestati.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas