Oglas
· · Komentari: 0
KRAJNICI

Stalno grebuckanje u GRLU: Prvo se dreniraju, a onda OPERIŠU

Stalni osećaj stranog tela u grlu, neprijatan zadah, peckanje i žarenje samo su neki od simptoma hroničnog zapaljenja krajnika.

1612100884_Depositphotos_52963307_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Nagomilavanje ostataka hrane na ovim limfnim čvorovima čini ovu upalu još komplikovanijom, jer dovodi do pojave gnojne angine, upale ždrela... Za prvu pomoć lekari mogu mehanički da uklone suvišne naslage sa krajnika, ali za većinu pacijeneta neophodno je da se oni hirurški otklone.

Pročitajte još: Da li imate STOMAČIĆ ili BOKOVE? Višak kilograma najavljuje bolest

Doktor Vladimir Nešić, specijalista ORL Kliničkog centra Srbije, kaže da nije poznato zašto dolazi do hroničnog zapaljenja krajnika:

- Najverovatnije da u nastanku bolesti učestvuje istovremeno delovanje više različitih faktora kao što su hronična zapaljenjska oboljenja sluznice ždrela, nosa i paranazalnih šupljina, hronična oboljenja usne duplje, zuba i desni, disanje na usta, dugotrajna izloženost lošim mikroklimatskim uslovima, alergija i pad imuniteta usled neke druge hronične bolesti.

Krajnici i druga bolest
Doktor Nešić napominje da uklanjanje krajnika nije moguće kod pacijenata koji imaju neku malignu bolest, aktivnu tuberkulozu, cirozu jetre, insuficijenciju bubrega, reumatska oboljenja i akutnu infektivnu bolest.

Od hronične upale krajnika ne obolevaju samo deca, već i odrasli.

Najčešće obole deca od 4. do 15. godine.

- Najčešća učestalost obolevanja je između četvrte i 15. godine života, ali je činjenica da nema gornje granice - kaže dr Nešić. - Kada mehaničko čišćenje i dreniranje krajnika ne pomaže, a pacijent ima tegobe, predlaže se hirurško uklanjanje krajnika.

Ova vrsta operacije naziva se tonzilektomija i precizno je definisano kada bi trebalo da se primeni.

Pročitajte još: Vreme je za nove odluke: GODINU ZAPOČNITE VEŽBAMA sa trenerom Marijom (VIDEO)

- Česte gnojne angine, više od tri puta godišnje, odnosno pet puta u dve godine, praćene povišenom temperaturom su jasni pokazatelji da bi pacijentu trebalo ukloniti krajnike - kaže dr Nešić. - Takođe, indikacije za ovu operaciju su i stvaranje gnojne kolekcije u prostoru oko krajnika, njihova atrofija koja uzrokuje otežano gutanje i disanje, ali i kada se kod krajnika stalno izoluju patogeni mikroorganizmi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas