Oglas
· · Komentari: 0
Uniforme kroz vekove

Vojne uniforme danas služe za SKRIVANJE vojnika, a nekada su imale potpuno DRUGU NAMENU! (FOTO)

Prve uniforme su bile kitnjaste, odavale su utisak bogatstva i služile za prestiž, a današnje moraju da skrivaju siluetu vojnika

1618240784_Uniforme.jpg
Uniforme - foto: printscreen Youtube
Oglas

Još od antičkog doba, počeli su da se pojavljuju jednoobrazni delovi opreme vojnika (kacige, oklopi, štitovi, delovi odeće, pa čak i oznake), sa osnovnom ulogom obezbeđivanja prepoznatljivosti. Ali su takođe bile i mera protiv dezerterstva. 

Napoleonov husar u filmu "Dvoboj": foto: printscreen Youtube

Pročitajte još: Ne obuvate planinarske cipele da biste sedeli kod kuće - pratite staze gde god da vode (FOTO)

Prva uniforma, u današnjem smislu, pojavila se u Francuskoj 1672, i u narednim vekovima postala karakteristika vojski svih evropskih država.

Britanski vojnici u Americi ("Poslednji Mohikanac"), foto: printscreen Youtube

U to doba, uniforma je bila prilično šarena, jarkih boja, što je ujedno trebalo da obezbedi i prestiž: što je uniforma bila lepša i kitnjastija, odavala je ubedljiviji utisak bogatstva.  

Jarke boje uniforme britanske vojske iz sredine 19. veka ("Juriš lake konjice"), foto: printscreen Youtube 

Međutim, još za vreme Napoleonovih ratova, posebne jedinice Alpskih lovaca počinju da koriste prvi, primitivni oblik jednobojne, maskirne uniforme. Posle toga, oružani sukobi krajem 19. veka dokazuju da još uvek predominantne uniforme jarkih boja, nisu pravo rešenje.  

Kitnjasta obeležja musketara ("Čovek sa gvozdenom maskom"), foto: printscreen Youtube 

Britanci su u Prvi svetski rat ušli sa uniformom drap-kaki boje, dok su Nemci koristili takozvanu feldgrau uniformu sivkaste boje, sličnu odeći šumara i lovaca, koji su na početku rata u velikom broju popunjavali jedinice pešadije (imali iskustvo u rukovanju oružjem).  

Pročitajte još: “Svemirska” tehnologija za boravak u prirodi (FOTO)

Lepa i nepraktična vojnička odeća u filmu "Rat i mir", foto: printscreen Youtube 

Obe uniforme korišćene su iz tradicionalnih razloga, a sasvim slučajno pokazale su se daleko bolje, nego vrlo upadljive, plavo-crvene francuske uniforme.

Odjednom, cilj nije više bio paradiranje, već skrivanje. 

Sebastian Baloš 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas