Oglas
· · Komentari: 0
Samostreli Umareks Air Javelin i Air Saber

“Koplje” i “Sablja” na vazdušni pogon (FOTO)

Sa dva nova modela revolucionarnog sistema rada, predstavljena na sajmu “Šot šou 2020”, nemačka kompanija daleko je iskoračila ispred konkurenata

1596011930_air-saber.jpg
air-saber foto: LJ. Momčilović
Oglas

Ono što izdvaja “Šot šou” od ostalih svetskih sajmova oružja, je u tome da predstavnici medija i potencijalni korisnici mogu bliže da se upoznaju sa izloženim oružjem. Jedno je posmatrati oružje izloženo na štandu u hali sajma, a potpuno drugi osećaj je držati ga u rukama i pucati iz njega na strelištu. 

Pročitajte još:  Moderna perkusiona puška (FOTO)

Korisnik ima utisak da u rukama ima pravu pušku s obzirom na ergonomiju kundaka, okidanje, obrtnočepni zatvarač, Pikatini šinu sa optikom, foto: LJ. Momčilović

Kompanija "Umareks" je poznata po oružju, koje koristi vazdušni pritisak za izbacivanje projektila. Ovaj put su otišli korak dalje i posetiocima ovogodišnjeg sajma u Las Vegasu prezentovali, oružje koje ispaljuje strele, uz pomoć vazduha. “Umareksovi” modeli Air Javelin i Air Saber su puške koje ispaljuju posebno konstruisane strele uz pomoć kompresovanog vazduha. Strele su šuplje, a unutrašnji prečnik odgovara širini cevi kroz koju izlazi vazduh. Strela se sa zadnje strane navlači na cev celom svojom dužinom.

Air Saber je ozbiljna puška koja ispaljuje strele pomoću komprimovanog vazduga smeštenog u cilindru ispod cevi, foto: LJ. Momčilović

Revolucionarni sistem

Ono što je razlikuje ovaj sistem od klasičnog tetivnog pokretanja strele je što u ovom slučaju pritisak vazduha direktno deluje na vrh strele potiskujući je ka napred. U slučaju tetivnog oružja pritisak strune deluje na zadnji kraj strele i gura je ka napred, pri čemu dolazi do njenog bočnog uvijanja. 

Specijalne strele za novo oružje, foto: Umareks 

Klasično odapeta strela se kreće ka cilju uz uzdužne oscilacije dok se potpuno ne stabilizuje. Ovo uzdužno pomeranje strele najbolje može da se vidi na usporenom filmu kad tetiva pokrene strelu. Dejstvujući pritiskom vazduha na vrh strele, otklonjene su ove bočne oscilacije, tako da se dobio  ravan i stabilan let strele, što doprinosi većoj preciznosti. Iz "Umareksa" tvrde da Air Saber može da ostvari grupu pogodaka od dva inča na 75 jardi (pet centimetara na 68,5 metara). 

Namenjene lovu 

Robusni Air Javelin, foto: LJ. Momčilović

Razlika između modela Javelin i Saber je u energiji, tako da Air Javelin ima nešto kraću strelu sa manjom početnom brzinom i namenjen je za lov sitnih i srednjih životinja. Air Saber je ozbiljna puška, sa dovoljno energije i može slobodno da se koristi u lovu i na najveću divljač Severne Amerike. Komprimovani vazduh se nalazi u ampuli (Air Javelin) i u cilindru ispod cevi (Air Saber). Sa donje strane potkundaka nalazi se merač pritiska tako da korisnik može lako da proveri trenutno stanje pritiska. 

Različito “napajanje” 

Air Javelin ispaljuje strelu težine 11 grama brzinom od 91 m/s uz pomoć CO2 ampule, zapremine 88 grama, koja se nalazi u potkundaku. Potkundak se lako skida pomeranjem ka napred i tada je omogućen pristup i zamena CO2 ampule. 

Laka izmena kapsule sa CO2, foto: Umareks 

Air Saber ima rezervoar za komprimovani vazduh u potkundaku koji prati celu dužinu cevi. Sa maksimalnim pritiskom od 250 bar omogućava oko 10 hitaca maksimalne brzine od 400 fps (122 m/s). U kombinaciji sa strelom dužine 58 cm i težine 24 grama dobijamo energiju od oko 180 džula. Sa donje strane potkundaka nalazi se merač tako da korisnik može lako i brzo proveriti trenutno stanje pritiska. 

Što se tiče ergonomije, puške su odlično izbalansirane i koncipirane. Posle postavljanja strele na cev potrebno je malim zatvaračem osloboditi količinu komprimiranog vazduha, neophodnog za hitac koji sledi. To se radi povlačenjem zatvarača nagore i nazad, a potom napred i dole. Isti sistem kao kad praznimo i punimo obrtnočepni karabin. Kao i kod standardnih strela vrhovi se mogu menjati, od onih za trening do lovačkih, uz izbor različitih težina i modela. 

Cev kroz koju izlazi vazduh, foto: Umareks

Zadovoljstvo pucanja 

Osećaj prilikom pucanja je izuzetan. Korisnik ima utisak da u rukama ima pravu pušku s obzirom na ergonomiju kundaka, okidanje, obrtnočepni zatvarač, Pikatini šinu sa optikom. Razlika se uočava kad se opali i strela ode ka cilju. Stiče se utisak da jači zvuk proizvodi udarac strele u metu, nego od oslobađanja vazduha pod pritiskom pri pokretanju strele u pušci. Zaista neobično iskustvo. 

Pročitajte jošZaštitni znak malih borbenih timova

Zadnji deo strele kojim se ona namiče na cev, foto: LJ. Momčilović

LJubazni predstavnik “Umareksa” na skreće pažnju da se ne nišani uvek na isto mesto, jer je do tada već izgubio nekoliko strela. Dešavalo se da strele oštete jedna drugu, kada se više strela zabija u jedno mesto na meti. Očigledno, puška je veoma precizna! 

LJubiša MOMČILOVIĆ 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas