· · Komentari: 0
Poređenja preklopnih noževa

Razmatrajući opremu koju uglavnom koristimo u svakodnevnim okolnostima, došli smo do INTERESANTNIH zaključaka (FOTO)

Svaki od izabranih foldera svakodnevno je nošen kao priručna alatka u urbanom okruženju i korišćen za mnoge vrste poslova

1599037489_folderi.jpg
folderi - foto: D. Šaponjić

Ukoliko niste pušač, verovatno ćete najčešće koristiti nož (umesto upaljača) za obavljanje najrazličitijih poslova. Neki od modela koje smo testirali tokom proleća, već su poznati, a sada iznosimo detaljnija opažanja i poredimo ih međusobno. Iako su naši zaključci delom subjektivni, nadamo se da će biti od pomoći prilikom izbora noža. 

Pročitajte još: Neodoljivi pauk iz Kolorada (FOTO)

Paketići za odraslu decu, foto: D. Šaponjić

Svaki od ovde predstavljenih preklopnih noževa nošen je svakodnevno kao priručna alatka u urbanom okruženju, gde je uglavnom korišćen za obradu (već pripremljene) hrane i lakše poslove - sečenja kanapa, otvaranja paketa...  

Džepni radnici 

Različito oblikovani vrhovi, foto: D. Šaponjić

Ali, radi sticanja slike o upotrebljivosti u nepredviđenim situacijama, ovi noževi su sekli sirove grane, ljuštili koru, obrađivali komade tvrdog, suvog drveta, spremali potpalu, sekli PVC ambalažu, sirovo meso i lim konzervi sa više ili manje uspeha. Različito koncipirani i izrađeni od raznovrsnih materijala, korišćeni su na isti način.  

Iznenađujuće dobar 

Kold Stil Vorking Men (Stiv Ostin serija) predstavlja niskobudžetno rešenje za radni folder srednjeg formata. Ovu seriju potpisuje zvezda američkog rvanja i akcioni glumac Stiv Ostin, što je marketinški pokušaj da se privuku mlađi kupci. S obzirom da nismo imali visoka očekivanja, Vorking Men (radni čovek) je prijatno iznenađenje. Dimenzije su dovoljne za najveći broj poslova kojima je ovakva alatka namenjena. Kao žilet oštro, precizno centrirano sečivo je praktično oblikovano, a drška prilično udobna. 

Kold Stil Vorking Men, foto: D. Šaponjić

Na početku smo bili pomalo sumnjičavi zbog nedostatka lajnera, ali se debeo najlon ojačan staklenim vlaknima (GRN) pokazao kao čvrst i otporan. Površinska tekstura bi mogla da bude za nijansu agresivnija. Brava je jedna od najsnažnijih na tržištu - patentirana Tri-Ad-Lock. U otvorenom položaju nema nimalo zazora što je “plaćeno” nešto većom silom potrebnom za deaktiviranje brave. Otvaranje je lako uz pomoć obostrano postavljenih (i začudo asimetričnih) stubića. 

Nož je lagan, priručnih dimenzija i sa šnalom koja ga čvrsto drži u džepu. Možda i previše čvrsto, ali to je tipično za “Kold Stil”. Kada se traži veća snaga nareckana leđa sečiva bila bi od pomoći za bolju kontrolu. Ipak, jedina prava zamerka se odnosi na držanje oštrine, ali dobra strana relativno mekog reza je lako oštrenje. Svakako nećete pogrešiti ako se odlučite za njega. 

U sklopnjenom stanju poređani po veličini, foto: D. Šaponjić

Elegantan gradski nož 

Kizer Sliver ima neobično elegantnu, izduženu siluetu sa opasno istanjenim, prodornim vrhom i odlično izrađenim stranicama drške od alu-legure sa površinom obrađenom u star blast formi. To je patentirani uzorak za “Vilson Kombat” noževe, jer ovako ožlebljena površina drške deluje elegantno i sprečava klizanje u šakama. Izrada je vrlo precizna, a uklapanje i centriranje besprekorni. Konstrukcija sa otvorenim leđima drške olakšava održavanje. 

Sve funkcioniše glatko, međutim manipulacija pri otvaranju sečiva zbog specifičnog profila zahteva promenu hvata posle izvlačenja noža iz džepa. To svakako nije poželjno kod taktičkog noža što Sliver svakako jeste, iako je uspešno “maskiran” u tzv. “džentlmens folder”. 

Kizer Sliver,  foto: D. Šaponjić

Duga, tanka oštrica je vrlo efikasna u sečenju uz vrlo dubok prodor pri ubadanju. Za terensku upotrebu, problematičan je tanak, osetljiv vrh ali je termička obrada sečiva odlična, tako da uz malo pažnje neće biti oštećenja. Uz pristupačnu cenu i odličan kvalitet pravi je izbor za gradski EDC nož. Za teren je možda bolje razmotriti druga rešenja. 

Automatsko otvaranje 

Zero Tolerans ZT0770 CF za američku kompaniju osmislio je havajski majstor Ken Onion i ovo je komercijalna verzija nagrađivanog modela 777. To je najkompaktniji i najlakši nož u našem testu, uz to i jedini sa asist open funkcijom. Što znači da će sečivo automatski iskočiti pod pritiskom opruge ako za nekoliko milimetara pogurate ispust (flipper) za otvaranje. Veoma tanka drška izrađena od ugljeničnih vlakana sigurno može da podnese veliko opterećenje. Uprkos tome sa unutrašnje strane ojačana je čeličnim umecima. Pravi overbuilt kao što se Zero Tolerans i reklamira. 

Relativno široko, ravno brušeno sečivo na leđima ima obrušeno suženje koje povećava prodornost pri dubokim ubodima. Najveća prednost neobičnog profila je mogućnost za vrlo precizno sečenje u povlačenju, naročito kada je materijal na nekoj tvrdoj površini poput daske. 

NJpopularniji ZT model 

Zero Tolerans ZT0770 CF, foto: D. Šaponjić

Šnala za nošenje oblikovana je tako da skoro ceo nož nestane u džepu, pa je potpuno neprimetan. Izrada je vrlo precizna, a dizajn dopadljiv, tako da nije čudo što se ovaj model godinama nalazi među najtraženijim ZT folderima. 

Pri dužem korišćenju, tanka drška postaje mana jer neprijatno pritiska malu površinu dlana. Takođe, na nižoj temperaturi opruga sečiva primetno sporije reaguje, ali to je neophodan kompromis da bi se zadržala žilavost i sprečilo lomljenje. ZT0770 je sjajno stilizovan komad opreme za sve koji žele prepoznatljivu formu koja neće žrtvovati funkcionalnost. 

Skladan i izdržljiv 

Kizer Gemini dizajnirao je čuveni nožar Ray Laconico kao komercijalnu verziju svog kastom foldera Jasmine. Već na prvi pogled jasno je da Gemini nudi odličan kvalitet i promišljen dizajn. Sve je na njemu elegantno i skladno uklopljeno, od veličine i proporcije sečiva u odnosu na dršku do boje i finiša materijala. Jednostavne, fluidne linije ravno brušenog sečiva prirodno se nastavljaju na udobno zaobljenu dršku od titanijumske legure.

Sliver, Vorking Men, ZT0700, Amalgam, Subvert i Gemini, foto: D. Šaponjić

Satenska površina čelika se odlično uklapa u mat-sivu boju titanijuma i samo se nekoliko plavo anodiziranih detalja izdvaja iz ovih mirnih tonova. Da se ovakav nož pojavio pre dvadeset godina, čuvena Sebenza ne bi imala šanse za uspeh. Savršena izrada, precizno uklapanje, odlična termička obrada čelika i dobro osmišljen dizajn učinilu su Gemini iznenađujuće sposobnom alatkom s obzirom na format i masu. Rukovanje je lako, nož je vema izdržljiv, a najveća primedba odnosi se na glatku, mat površinu drške. Koliko god da je prijatna na dodir i udobna, u znojavim šakama postaje teško kontrolisani nož. 

Kizer Gemini, foto: D. Šaponjić

To vas primorava da pojačate stisak i brzo dovodi do zamaranja. U tim momentima poželite da u ruci imate jeftini (i udobni) Opinel. Sa rukavicima, čak i onim najtanjim, sve ovo postaje daleko bolje, a onda ni niske temperature u kombinaciji sa metalnom drškom ne predstavljaju problem. U svakom slučaju, Gemini je pun pogodak. 

Masivan terenski nož 

Spajderko Subvert nastao je kao civilna verzija kastom foldera Sabotaž koga je osmislio bivši izraelski komandos Nati Amor. On je svoje iskustvo rođeno iz potrebe za univerzalnim folderom pretočio u nož po meri jedne od najefikasnijih specijalnih jedinica. Pre svega, to nije mali nož. Iako je moguće nositi ga čitav dan u džepu, garantujem vam da nijednog trenutka nećete zaboraviti da je tu. 

Spajderko Subvert, foto: D. Šaponjić

Ovaj masivni folder u ponudi “Spajderka” zamenio je poznati K-2 kao ozbiljan terenski nož. Veliko sečivo širokog vrha koji podseća na parang pokazalo se efikasno u sečenju, ali i kod (ne)popularne metode batoninga, kada se po leđima sečiva udara da bi se presekla npr. grana ili uzdužno pocepao komad drveta. Takvo maltretiranje Subvert podnosi bez problema, dobrim delom zahvaljujući snažnim leđima i vrlo debelim titanijumskim lajnerima koji dršku čine praktično neuništivom. 

Izuzetna oštrina 

Drška je izrađena od G-10 upadiljive narandžaste boje, što olakšava uočavanje alatke ako ste se negde ispustili. Zbog izdašnih dimenzija i udobno zaobljenih ivica, Subvert je vrlo udoban čak i pri dužem radu što je inače osobina kojom se može pohvaliti tek nekoliko foldera. Izražena krivina na trbuhu sečiva pomerena je znatno unapred tako da Subvert može bez problema da se koristi za dranje ulova, deljanje i seckanje, pripremu hrane ali i kao laka sekirica zbog tešišta u prednjem delu. 

Uočljive razlike u debljini drške, foto: D. Šaponjić

Zbog malog ugla sečiva oštrina je iznenađujuća, o čemu mogu da posvedoče nekoliko neplaniranih rezova na mojoj opremi nastalih tokom “igranja” sa ovim nožem. Samo njegovi gabariti su ga sprečili da bude na prvom mestu naše kratke liste, jer je za retke korisnike podesan da bude svakodnevni pratilac na poslu i tokom “slobodnih aktivnosti” ali je sigurno impresivan deo opreme. 

Lagan, univerzalan nož 

Spajderko Amalgam je odlično odabrano ime za folder nastao iz želje mladog mašinskog inženjera da u jednom nožu spoji ono što je prepoznao kao dobre strane nekoliko različitih modela. Brajan Lai nikada nije dizajnirao noževe, ali je osmislio dugo, ravno brušeno sečivo sa drop-point vrhom, otvaranje uz pomoć flipera, koji služi i kao štitnik za prste, veliku, udobnu dršku koja nije predebela, sigurnu bravu i vrhunske materijale. Sa svojom idejom došao je u “Spajderko”, a rezultat je pred nama. 

Spajderko Amalgam, foto: D. Šaponjić

Lagan, univezalan nož punog formata sa izvrsnom geometrijom sečiva i nizom praktičnih rešenja počev od kugličnih ležajeva na osovini sečiva, do stranica drške od ugljeničnih vlakana. Uočljivo je da dizajner nije insistirao niti na jednoj izdvojenoj karakteristici, tako da se performanse i forma noža skladno dopunjavaju. Ovaj uravnotežen pristup na kraju je za rezultat doneo izuzetno upotrebljiv nož koji univerzalnost postavlja kao ključnu osobinu. 

Pročitajte još: Veliki noževi za veliku šumu (FOTO)

Debljina sečiva ukazuje na snagu - Working Man, Amalgam, ZT0700 i Sliver, foto: D. Šaponjić

Amalgamom se može obaviti svaki posao koji traži oštro sečivo. Dovoljno veliki i snažan za rad na terenu, a opet neupadljiv i lak da može biti vaš celodnevni pratilac u svim okolnostima. Zbog toga je Amalgam naš izbor br.1 među predstavljenim modelima. 

Dragan ŠAPONJIĆ 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.