Oglas
· · Komentari: 0
Borbeni mikro-kompakt Springfild Armori Helket

Veliki potencijal Paklene kandže (FOTO)

Pojam helket nećete naći u životinjskom carstvu, jer takvo stvorenje ne postoji, ali, u slengu u SAD označava osobu žestokog temperamenta i pakosnog karaktera

hellcat.jpg
hellcat foto: Springfild Armori
Oglas

Od poznatih i popularnih proizvoda, takav “žestok” nadimak dobili su do sada, jedan sportski automobil, palubni lovački avion i samohodni protivoklopni top. A onda je, krajem septembra prošle godine, “Springfild Armori” predstavio svoj novi model pištolja. Pogađate, nazvan je - paklena mačka. 

Pročitajte još: Odbrambeno oružje za udobno i diskretno celodnevno nošenje (FOTO)

Iako nosi ime čuvene američke oružarske kuće, novi pištolj je proizvod hrvatske kompanije “HS Produkt” iz Karlovca, koja je reputaciju stekla proizvodeći seriju pištolja XD za svog partnera iz SAD.

Moćni mikro-kompakt, foto: Springfild Armori

Novi model ima dosta dodirnih tačaka sa ovom serijom, ali ipak predstavlja značajan novitet jer je njime “HS Produkt” među prvima u svetu, ušao u proizvodnju mikro-kompakt borbenih pištolja. Ovu kategoriju je prvi promovisao čuveni SIG, svojim već kultnim modelom P-365. Za kratko vreme, ovaj pištolj je uspostavio nove standarde i postao klasa za sebe, definišući tako novu kategoriju pištolja.

Novi standardi borbenih pištolja 

Refleksni i mehanički nišan, foto: Springfild Armori

Načelno, borbeni mikro-kompaktni modeli dele ove osobine: dimenzije podesne za skrivino nošenje što podrazumeva ukupnu dužinu do 15 cm, kalibar 9 mm Para (ili jači), unutrašnji udarač, povećan kapacitet okvira i minimalnu širinu (do 25 mm)… Samo dan-dva posle “Springfildove” premijere sa sličnim projektima, pojavili su se Smit Veson MP 2.0 Subkompakt i turski Kanik Elit SC. 

Okidač ima sigurnosni jezičak poput Gloka, ali je oblik potpuno ravan, foto: Springfild Armori

Kada govorimo o oružju za skriveno nošenje, prirodno je očekivati skromije dimenzije. Ali, minimalna širina u tom slučaju je “uslov svih uslova”. Ako u kalkulaciju ubacite potrebu za povećanim kapacitetom, jasno je da okvir za municiju predstavlja ključni element čitave konstrukcije.

Žestoki mališan

Helket je nastao skoro slučajno. Jedan inženjer je pomislio da je u okvir SIG P-365 moguće spakovati još jedan metak uz minimalne prerade konstrukcije. Uspeo je i to je bila polazna tačka za nastanak novog modela. Naravno i za ostale elemente primenjena su sva savremena rešenja, koja se koriste za moderno oružje ovog tipa. 

Karakteristični urezi na zadnjoj strani navlake, foto: Springfild Armori

Šta to Springfild Armori Helket  nudi? Za početak, trenutno to je mikro-kompakt sa najvećim kapacitetom na tržištu. Prodaje se sa dva okvira, kapaciteta 11 i 13 metaka kalibra 9 mm Para. Predviđen je za korišćenje +P municije (povećane snage). To uz provereno snažnu konstrukciju, znači da možete koristiti novu, navodno superiornu municiju za samoodbranu, pa je ova osobina dobar marketinški potez, iako je logičnije da se iz 76 mm duge cevi ispaljuje metak standardne snage, jer se mali, lagan pištolj na taj način lakše kontroliše. 

Adaptiv grip za siguran hvat

Ram oružja je izrađen od polimera i dobio je nekoliko praktičnih izmena. S obzirom na male dimenzije, usek u zoni korena štitnika okidača obezbeđuje dublji hvat, baš kao i veći prepust (tzv. dabrov rep), na vrhu zadnje strane rukohvata. Ali najveća promena uočava se kada pištolj uzmete u ruke - potpuno nova tekstura na kontaktnim površinama nazvana “adaptiv grip”.

Adaptiv grip obrada rukohvata, foto: Springfild Armori

Umesto klasične, jednoobrazne površine, kod nove teksture radi se o kombinaciji sitnih, oštrih piramida raspoređenih između nešto krupnijih piramida sa zarubljenim vrhom, koje imaju za delić milimetra veću visinu. Time se dobija na dodir prijatna površina, koja pri jačem stisku pruža siguran hvat, sprečavajući da oružje isklizne pri brzoj paljbi. A dobro definisan hvat garantuje bolju kontrolu oružja. 

Okidač ima sigurnosni jezičak poput Gloka, ali je oblik potpuno ravan, u skladu sa trenutnom modom. Za razliku od potpuno vertikalnih, sportskih, novi okidači sa ravnom polugom pozicionirani su koso, pa je nejasno šta se time dobija. U svakom slučaju, okidanje na Helketu ne oduševljava svojom silom od 4,5 kg u proseku, ali je potpuno zadovoljavajuće za samoodbrambeno oružje.

Minijaturni refleksni nišan

Navlaka je izrađena na uobičajen način, glodanjem čeličnog otkivka i dobila je zaštini premaz od melonita. Skraćenica OSP znači Optikal Sajt Pistol i donosi izmenu na navlaci. U zoni ispred zadnjeg nišana, na gornjoj strani navlake Helket OSP ima pločicu učvršćenju sa dva zavrtnja. NJenim skidanjem dobija se mogugćnost da se postavi minijaturni refleksni nišan. 

Minijaturni refleksni nišan, foto: Springfild Armori

U ponudi već izvesno vreme postoji više kvalitetnih uređaja ovog tipa koji po dimenzijama savršeno odgovaraju džepnim pištoljima. Iako ovo rešenje ne deluje kao dobra ideja za mikro-kompakt, pojedini korisnici se sigurnije osećaju kod brzog nišanjenja. Jer mali pištolj ima kratku nišansku liniju, koja znači veće ugaone greške. 

Ujednačene grupe pogodaka

Ipak, Helket ima zaista dobro osmišljene mehaničke nišane sa velikom luminiscentnom tačkom na prednjem nišanu (proizvod firme “Ameriglo”) i zadnji nišan sa dubokim usekom u obliku slova “U”.

Dva zavrtnja drže nišan, foto: Springfild Armori

Ova kombinacija se dobro pokazala pri brzom nišanjenju u bliske ciljeve. Testiranje paklene mačke na daljini od 13,5 metara pokazalo je da daje vrlo ujednačene grupe - u proseku ispod 5 cm, a sa pojedinim tipovima municije i dvostruko manje.

Pročitajte još: Priča o dva pištolja - odlazak u tišinu zaborava

Sa masom od oko 510 grama (bez municije) i kapacitetom municije kao dva revolvera (ili kao slavni Brauning HP-35), novi, minijaturni borbeni pištolj predstavlja moćnu alatku za samodbranu ili bek-app oružje, za službena lica. Cena se, u zavisnosti od modela, kreće u rasponu od 570 do 600 dolara u SAD. Svakako zaslužuje pažnju onih koji oružje svakodnevno nose veći deo dana, a bilo bi lepo isprobati ga na strelištu. 

Dragan ŠAPONJIĆ 
foto: Springfild Armori

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas