· · Komentari: 0
LJUBAV

Stručnjaci savetuju: Spavanje u odvojenim krevetima, ili čak sobama, vodi ka BOLJEM ODNOSU sa PARTNEROM

Iako se smatra da će se parovi koji spavaju odvojeno razići, nauka je dokazala suprotno.

1626892894_lover-1822498_1920.jpg
Foto: Piksabej

Zahvaljujući brojnim istraživanjima, naučnici su došli do zaključka da spavanje u odvojenim krevetima, pa čak i sobama, može povoljno da utiče na odnos među partnerima.

Pored toga, odvojeno spavanje utiče i na komunikaciju, kao i navike tokom dana.

Pročitajte još: Povećanje kilaže, gubitak energije, depresija: Stručnjaci objašnjavaju zbog čega ne treba da odete na spavanje "praznog stomaka"

Istraživanja su do sad pokazala da samo 14% parova spava u odvojenim krevetima.

Iako vam neverovatno zvuči da spavanje u odvojenim krevetima, kao i prostorijama može uticati na bliskost, postoje naučna objašnjenja zbog čega je to tako.

Jutarnja nervoza

Istraživanja kažu da deljenje kreveta sa partnerom koji ima lošu noć, skraćuje spavanje za sat vremena svake noći. Sutradan, loše noći rezultiraju sukobom. 

Međutim, ako se budite odmorni, onda neće biti ni problema ni sukoba.

Istraživanja takođe kažu i da odvojeno spavanje dovodi do boljeg i kvalitetnijeg sna, boljeg jutarnjeg raspoloženja i smanjenog stresa pri buđenju. 

Loš san

Hrkanje, vrpoljenje po krevetu, gurkanje, nameštanje, i slične stvari koje se dešavaju tokom noći mogu da vas iznerviraju i da vam poremete san. Zbog toga ćete ujutru prvo zameriti partneru što ste loše spavali, a to može da bude destruktivno za vezu.

Zbog toga prvenstveno parovi i odlučuju da se odvoje tokom noći, kako bi se odmorili. 

Kada tokom noći ne spavate zbog partnera, dolazi do unutrašnjeg nezadovoljstva, što može da ugrozi i druge aspekte vaše veze, stoga stručnjaci savetuju da se naspavate u odvojenim krevetima, a ujutru sa partnerom popijete kafu i lepo započnete dan.

Različite navike tokom spavanja

Najveće razlike zbog kojih se sukobljavamo u krevetu jesu navike poput gledanja TV-a, spuštanja roletna ili otimanja jorgana. Ove stvari jesu rešive, ali ako ne može da se nađe kompromis, udobnije je pronaći svoj mir, u odvojenim krevetima i prostorijama.

Možda će vam biti teško prvih nekoliko dana, jer niste navikli, ali istina je da ćete se vremenom mnogo bolje osećati, da ćete biti odmorniji i da ćete ujutru želeti da provedete još koji dodatni trenutak sa partnerom.

Takođe, ako se partneru spava, nije fer da gledate najnoviju epizodu serije ili film koji ste započeli. Ipak, ako to uradite u drugoj sobi, biće sve u redu, i nikoga nećete uznemiravati.

Moći ćete da obavljate svoje navike pred spavanje na miru poput meditiranja, ili čitanja knjige, a da ne osećate krivicu, ili ljutnju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.