· · Komentari: 0
lice

PRAJMER: Evo zašto ga treba uvesti u rutinu ŠMINKANJA

Prajmer ili baza za šminkanje je kozmetički proizvod koji će prikriti sve vidljive mane i nedostatke na vašoj koži.

1598874083_Depositphotos_139284034_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Pronalazak odgovarajuće formule nije baš najjednostavniji, jer morate voditi računa o tipu kože i njenoj prirodnoj boji.

Pročitajte još: Ugledajmo se na naše bake: Napravite prelepe LOKNE uz pomoć TRAKE ZA KOSU (VIDEO)

Kratak vodič svega što bi trebalo da znate o prajmeru

Vrste prajmera

Foto: Deposit
  • Bezbojni prajmeri koriste se kako biste prikrili i izravnali sve nedostatke na koži, te je pripremili za nanošenje pudera. Takođe, nanošenjem prajmera sprečićete isušivanje kože, neutralisati sjaj i crvenilo lica te, generalno, osvežiti kožu.
  • Nijansirani prajmeri će prikriti sve mane i nedostatke na vašem licu te koži podariti poseban sjaj. U zavisnosti od jačine pigmenta možete ga koristiti i umesto pudera.

Pročitajte još: SAKRIVANJE BORA šminkom: Evo u čemu je tajna

Nanošenjem prajmera sprečićete isušivanje kože i neutralisati sjaj.

Obratite pažnju na sastojke

  • Ako ste skloni alergijski reakcijama. Izbegavajte proizvode sa mirisima, silikonima, uljima ili parabenima. Potražite one sa umirujućim sastojcima poput soje, hijaluronske kiseline, alantoina, kamilice, nevena ili aloe. Takođe, važno je da sadrže minerale poput titanijum dioksida ili liskuna. Pre upotrebe, proizvod testirajte na unutrašnjoj strani ruke kako biste bili sigurni da će u potpunosti odgovarati vašem licu, te da neće da izazove alergijske reakcije.
  • Ako imate akne. Tražite formule na bazi vode sa zelenim podtonovima. One će neutralisati crvenilo na koži, jer obično sadrže salicilnu kiselinu, ulje šafrana ili ekstrakt sladića koji, istovremeno, utiču na smanjenje razvoja bakterija te izlučivanje ulja. Međutim, neki od ovih sastojaka isušuju kožu tako da između ostalog, izaberite prajmer koji u sebi sadrži i hijaluronsku kiselinu.
  • Ako imate suvu kožu. Zahvaljujući prajmeru, šminka će mnogo duže ostati na vašem licu. Pre njegovog nanošenja nanesite hidratantnu kremu, jer ćete na taj način sprečiti isušivanje kože. Ako imate suvu kožu, birajte prajmere koji u sebi sadrže hijaluronsku kiselinu, shea puter, jojobu, ulje avokada ili arganovo ulje.
  • Anti-aging prajmeri. Ovi prajmeri popunjavaju i izglađuju sitne pore i linije. Pored toga, kožu hrane ceramidima i hijaluronskom kiselinom. Birajte proizvode koji u sebi sadrže sastojke sa regenerativnim dejstvom poput retinola, peptida i silikona kao i vitamina C, jer će poboljšati prirodni sjaj kože.
    Foto: Deposit

    Pročitajte još: KREME sa MIRISIMA: Zašto ih (ne)treba KUPOVATI

Nanošenje prajmera

Za većinu profesionalnih šminkera, prajmer je jedan od najvažnijih proizvoda koje koriste prilikom šminkanja. Na čisto lice nanesite hidratantnu kremu te sačekajte da je koža upije. Zatim, sasvim malu količinu prajmera nanesite na sredinu lica te razmažite prema obrazima, čelu i bradi.

Ako su vam oči često natečene, prajmer držite u frižideru. Naime, “ohlađen“ proizvod će delovati umirujuće i protiv-upalno. U slučaju da imate izrazito osetljivu kožu, umesto prstima, prajmer nanosite četkom za tečni puder.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.