Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Bezazlene NAVIKE mogu biti ZNAK da se kod deteta razvija MENTALNI POREMEĆAJ

Pojedine navike kod dece, roditelji obično smatraju bezazlenim, ali u kasnijem dobu može doći do ozbiljnog mentalnog poremećaja.

1593679503_dete-2.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Svi smo u našem okruženju nekada videli dete da gricka nokte ili čupaju kosu sa glave. Iako se to u početku čini možda čak i "simpatičnim" i ne daje se na značaju, ali u kasnijem dobu, vodeći psihoterapeuti smatraju, da mogu dovesti do ozbiljnijih problema.

Pročitajte još: Napravite razliku kada dete MAŠTA, a kada BEŽI OD STVARNOSTI

Roditelji pre svega treba da razumeju razlog takvog ponašanja deteta. Otkrivajući glavni razlog, može se prosuditi da li je potrebna pomoć dečijeg psihologa ili ne. Ako dete često grize nokte, razvlači odeću, to ne mora biti ozbiljno, ali  u nekim slučajevima to mogu biti i prvi znakovi neuroze, ili čak neuropsihijatrijskih bolesti poput šizofrenije.

U psihijatriji postoji dijagnoza pod imenom trihotilomanija (u prevodu sa grčkog jezika znači „želja za kidanjem kose“). Ovaj poremećaj je prvi opisao francuski specijalista iz oblasti dermatologije Fransoa Henri Alopo 1889. godine.

Pročitajte još: Srpska omladina REDOVNO PIJE, izlazi na INTERNETU, a ŠTA MISLE o svom životu?

Ranije je ovaj poremećaj bio retkost kod dece, ali sada je mnogo češći, a pripada onim znakovima koje roditelji često zanemaruju.

 Foto: Pixabay

Trihotilomanija se može lečiti, dovoljno je razumeti suštinu ove bolesti i odabrati pravu taktiku lečenja. Češće se ovaj problem javlja kod devojčica nego kod dečaka, ali niko nije potpuno imun.

Postoji nekoliko mehanizama za prepoznavanje poremećaja:

1. Ako je dete koncentrisano na neki zadatak i nesvesnopočne da uvija pramen kose, to je verovatno samo navika i situacija s kojom roditelj može sam da se izbori.         

2. Kada je dete besno i počne da čupa kosu ili agresivno grize nokte, to je demonstracija agresivnog stanja i pokazivanje koliki bes je u njemu. Obično se manifestuje kod vrlo inteligentne dece koja pokušavaju da sakriju koliko su besna. U ovom slučaju je potrebna pomoć stručnjaka.

Pročitajte još: Postoji dobar RAZLOG! Ako vam dete USTAJE RANO - radujte se!

3. Stručna pomoć je potrebna i kada dete ovim navikama izražava teške emocije (osećaj gubitka, kolaps nade) kada je dete u stanju snažnog emocionalnog stresa, posebno ako dete pati i od poremećaja sna i nema apetit.

Kako sprečiti razvoj psiholoških poremećaja kod dece

Mentalni poremećaji kod dece mogu biti i posledica autoagresije. U ovom slučaju detetu je potrebna ljubav i podrška, jer je u teškom mentalnom stanju uma.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas