Oglas
· · Komentari: 0
biranje imena

Vraća se staro, zaboravljeno ime: Nosi sa sobom simbole uspeha i zdravlja

Etimološke hipoteze o poreklu muškog imena Vasilije su višestruke

1663075287_autumn-gbdd1fc54c_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Po jednoj od njih, Vasilije je poreklom iz grčkog jezika i potiče od reči “basilios”, što znači carsko, kraljevsko, vladarsko, plemićko. Druga teorija o poreklu imena Vasilije, pretpostavlja da ime potiče od engleske reči “basil”, koja znači ime biljke bosiljak ili basilika.

Značenje muškog imena Vasilije, u “prenesenom”smislu, može da se protumači kao – “onaj koji je kruna uspeha”; “onaj koji je rođen da vlada”; “onaj koji je rođen kao plemić ili koji je rođen za vladara”; “onaj koji ima uspeha u životu”; “onaj koji je kao kralj”; “osoba koja je zdrava” ili “ona osoba koja je mirisna kao bosiljak”; “onaj koji se u sve meša”; “onaj koji je “zelen” (u smislu reči naivan ili nezreo kao osoba)”.

Pročitajte još: 4 stvari na koje RODITELJI bacaju PARE: One nemaju nikakvu svrhu, a na prvi pogled deluje da će vam biti NEOPHODNI

Najpoznatiji nadimci i imena “od milja” za ime Vasilije su – Vasa; Vaso; Vaske; Vasko ili ime Vaskić, dok su izvedenice i varijantne forme imena Vasilije relativno retke, a najpoznatije su pak Vasilj; Vasilij; Vaskez; Basil; Vasil ili neka poznata ženska imena, kakva su Vasilija i Vasilisa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas