Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
8 чињеница

Сви причају о ЗНАЧАЈУ ВИТАМИНА Д у борби против короне, а ево како да знамо да ли нам је ПОТРЕБАН

Више него икада препознаје се значај витамина Д, а бројни научници и лекари тврде да може да буде један од начина да ојачамо имунитет када је реч о борби против Ковида-19.

1605613341_Depositphotos_121074158_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Многи саветују чак и интезивнију употребу овог витамина у свакодневици, па се уместо препоручених 400 - 800 јединица на дан саветује и од 1000 до 2000 јединица.

Витамин Д најбрже добијамо директним излагањем сунчевој светлости, а има га и у одређеној храни као што су масна риба и неки млечни производи, али је веома тешко добити га у довољној количини само путем намирница.

Неке групе људи имају мање витамина Д него други, а то су пре свега старији људи, они са прекомерном тежином, они чија је исхрана сиромашна рибом и млечним производима, они који живе у подручјима са мало сунчаних дана, они који често бораве у затвореном и они који увек користе крему са заштитним фактором при изласку из куће.

Већина људи не зна да има дефицит витамина Д јер су симптоми углавном врло суптилни и не могу се лако препознати, чак и када битно утичу на квалитет живота. Но, ево 8 показатеља да вашем телу недостаје управо овај витамин.

1. Често се разбољевате

Једна од најважнијих улога витамина Д је одржавање имуног система јаким како бисте могао да се избори са вирусима и бактеријама. Ако се често разбољевате, односно "закачите" грип или прехладу, један од узрока може бити и низак ниво витамина Д.

Прочитајте још: За отклањање стреса и нервозе потребна вам је само ЈЕДНА ШОЉИЦА ЧАЈА

2. Уморни сте и исцрпљени

Осећај умора може бити присутан из бројних разлога, али је недостатак витамина Д свакако један од њих, а често се занемарује као потенцијални узрок. Ово је посебно чест случај код младих жена.

3. Болови у костима и леђима

Витамин Д помаже нам у одржавању здравља костију на више начина, а најпре побољшава апсорпцију калцијума у вашем телу. Низак ниво витамина Д може да проузрокује болове у костима и доњем делу леђа, пише "Хеалтхлине".

4. Депресија

Лоше, депресивно расположење може да буде знак недостака витамина Д. У бројним студијама истраживачи су повезали недостатак овог витамина са депресијом, посебно код старијих људи и у хладнијим, тмурнијим месецима.

Прочитајте још: Тачан СПИСАК намирница које треба јести, а препуне су витамина и смрт за вирусе

5. Споро зарастање рана

Ако након операције или неке повреде примећујете да вам ране споро зарастају и зацељује се, сасвим је могуће да имате низак ниво витамина Д. Одређене студије указују да овај витамин повећава производњу једињења која су пресудна за формирање нове коже у процесу зарастања рана.

6. Остеопороза

Витамин Д игра пресудну улогу у апсорпцији калцијума и у метаболизму костију. Много старијих људи којима је дијагностикована остеопороза добијају савет да узимају више калцијума, али можда им недостаје и витамин Д.

7. Опадање косе

Опадање косе се често приписује стресу, што свакако јесте чест узрок. Ипак када је то интезивније него обично, то може да буде и резултат неке болести или недостатка хранљивих материја. У неким студијама је закључено да је губитак косе код жена повезан са ниским нивоом витамина Д.

Прочитајте још: ТРОПСКЕ СУЗЕ лече грло, несаницу и ИМПОТЕНЦИЈУ (РЕЦЕПТИ)

8. Болови у мишићима

Често је тешко прецизно одредити шта изазива болове у мишићима, али постоје докази да низак ниво витамина Д може да буде потенцијални узрок. У једној студији утврђено је да 71 одсто људи са хроничним болом има дефицит тог витамина, како пише "Хеалтхлине".

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas