· · Komentari: 0
ZDRAV ŽIVOT

Dve VEŽBE disanja zbog kojih ćete reći NE cigarama

Ako želite da ostavite pušenje, ove vežbe će vam pomoći.

1630493038_stop-4036139_1920.jpg
foto: Piksabej

Ukoliko ste odlučili da ostavite pušenje, postoje dve vežbe disanja koje će vam pomoći da se rešite ove loše navike što pre.

Stoga, sledeći put kada budete osetili želju da zapalite, uradite jednu od ove dve jednostavne vežbe disanja, i potreba za cigarom će nestati.

Pročitajte još: SIRĆE, SVEĆE i JEDNA BILJKA: Najbrži i najefikasniji načini da uklonite DUVANSKI DIM iz prostorije

Vežbe disanja se od davnina aktivno koriste u jogi. Takve vežbe značajno utiču na ljudski organizam, pomažu pravilnom razvoju i treniranju disajnih organa i čišćenju organizma od neželjnih efekata pušenja.

Prva vežba

Kada osetite jaku želju za pušenjem, izađite na svež vazduh. Uspravite se i opustite se.  Uradite duboki udah punim plućima i zadržite dah na 3-5 sekundi. Zatim polako izdahnite. Na kraju izdaha zadržite opet dah na isto vreme (3-5 sekundi). 

Ovu vežbu ponavljajte 10 puta. Posle ponovljenih vežbi, osetićete laku vrtoglavicu, ali to ne mora da vas brine, jer je to znak da se mozak zasitio kiseonikom. Kao rezultat, želja za pušenjem nestaje na duže vreme.

foto: Piksabej

Druga vežba

Kod druge vežbe važno je sporo udisati vazduh kroz nos i malo brže ga izdisati. Ako sebe poistovetite sa parnom lokomotivom, onda ova vežba neće biti samo efikasna, već i zabavna. Vežbu počnite raditi polako, i postepeno pojačavajte tempo.

U jednom ciklusu uradite po 30 udaha i izdaha, a posle svakog ciklusa odmorite se 1 minut.  Da biste dobili dobar rezultat, vežbu sprovodite u 5-6 ciklusa.

Kad radite ove jednostavne vežbe, pluća dobijaju potrebnu količinu kiseonika, jer nedovoljna njihova ventilacija dovodi do opšteg smanjenja broja respiratornih pokreta u minutu.

Tokom ovih vežbi, grudni koš je snadbeven energijom od nervnih završetaka, a abdominalni organi dobijaju laku sistematsku masažu zahvaljijući jakim ritmičkim pokretima dijafragme.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.