Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПРОТЕИНСКА ДИЈЕТА: Ефикасан начин да се ослободите сувишних килограма без гладовања

Режим исхране који вам може помоћи да смршате, а такође има позитиван ефекат на очување мишићне масе

1699272804_Foto-Shutterstock-proteinska-dijeta.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Истраживање Универзитета "Саинт Лоуис" подржава ефикасност јаја у процесу мршављења. Група људи с прекомерном телесном тежином, која је свакодневно конзумирала два јајета за доручак, показала је 60% већи губитак тежине у поређењу са другом групом која је јела пециво с приближно истим бројем калорија. Резултати су указали на унос мање калорија током дана код особа које су конзумирале јаја.

Дијете су често представљене као напорне, ограничавајуће или неефикасне, но постоји једна која је привукла пажњу пре четрдесетак година захваљујући својој ефикасности и, како су тврдили, брзом губитку килограма. Реч је о "дијети с јајима", коју је успешно применила чак и Маргарет Тачер, бивша премијерка Енглеске, како би достигла жељену тежину пре избора.

Ова дијета је категорисана као нискоугљенохидратна метода исхране, наглашавајући унос беланчевина уз избегавање угљених хидрата. Претпоставља се да се конзумира до пет јаја дневно, што укупно може бити до 35 јаја недељно. Главна идеја је да организам, не користећи угљене хидрате као главни извор енергије, прелази на разградњу сопствених резерви масти.

Осим губитка тежине, дијета с јајима такође има позитиван споредни ефекат на очување мишићне масе, што је резултат високог уноса протеина.

Јаја су изузетно хранљива јер садрже есенцијалне витамине попут Д, Б12, К, биотин, као и минерале попут гвожђа и селена, те висок садржај незасићених масних киселина, чинећи их здравим избором.

Ово је план који се често користи ради мршављења или као краткорочна стратегија за губитак килограма. Ипак, пре него што се одлучите за било коју дијету, увек је важно да се консултујете са стручњаком или нутриционистом како бисте били сигурни да је одговарајућа за ваше здравствено стање.

Ево јеловника за седмодневну дијету са јајима:

Дан 1:

Доручак: Омлет од 2 јаја са поврћем по избору (спанаћ, паприка, парадајз).

Ручак: Пилећа салата са тврдо куваним јајима и зеленом салатом.

Вечера: Печена риба са блитвом и куваним јајетом.

Дан 2:

Доручак: Кувана јаја (2 комада) и интегрални хлеб.

Ручак: Салата од туњевине са јајима и поврћем.

Вечера: Поврћна салата са јајима.

Дан 3:

Доручак: Омлет од беланаца са шампињонима и парадајзом.

Ручак: Поврћна супа са додатком јајета.

Вечера: Пилетина са печуркама и куваним јајима.

Дан 4:

Доручак: Јаја Бенедицт (по могућству са сосом и шпинатом).

Ручак: Салата од авокада, парадајза, и јаја.

Вечера: Печена пастрмка са блитвом и јајетом.

Дан 5:

Доручак: Кајгана са паприком и тиквицама.

Ручак: Сендвич са јајима и свежим поврћем.

Вечера: Поврћна чорба са додатком куваног јајета.

Дан 6:

Доручак: Омлет од јаја са сиром и шунком.

Ручак: Пилетина са куваним јајима и зеленом салатом.

Вечера: Поврћна мусака са јајима.

Дан 7:

Доручак: Тост са авокадом и јајима.

Ручак: Салата од броколија, јаја и парадајза.

Вечера: Повртни омлет са шампињонима, паприком и луком.

Важно је напоменути да дијета са јајима може бити ограничавајућа и није намењена за дугорочно одржавање. Такође, равнотежа и разноликост су кључни за здраву исхрану. Пре започињања било које дијете, препоручује се консултација са нутриционистом како би се осигурало да исхрана пружа потребне нутријенте вашем телу.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas