Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

7 ПОСНИХ ПРЕДЛОГА ЗА РУЧАК, ЗА 7 ДАНА У НЕДЕЉИ: МЕНИ најукуснијих ПОСНИХ ЈЕЛА уз која ће правила поста бити испоштована

Предлог најукуснијих посних јела, за 7 дана у недељи поштујући правила поста

1678093837_shutterstock_2094718831-naslovna.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Ускршњи пост почео је 27.02 и трајаће до 15. априла и најдужи је у православљу.

Домаћицама често понестане инспирације и рецепата, те вам доносимо посни јеловник за наредних седам дана.

1.Крем чорба од парадајза

Потребно:

500 мл течног парадајза
300 мл воде
2 шаргарепе
1 главица црног лука
2 кромпира
со и бибер
мало першуна
Припрема: Лук, шаргарепу и компир скувајте у мало воде затим штапним миксером све самељите и додајте течни парадајз. Пустите да све ври 15 минута, додајте со и бибер и суви першун. Топлу чорбу послужите уз коцкице сувог хлеба.

Фото: Схуттерстоцк

2. Тавче на гравче

Потребно:

500 г белог пасуља Тетовца
250 г црног лука
мало уља
мало бибера
алеве паприке и соли
ловоров лист

Припрема: Ставите пасуљ у лонац и налијте воду да прекрије пасуљ. Пустите нека све проври па проспите ту воду а сипајте другу и у њу још додајте крупно сечен црни лук. Када се пасуљ скува тако да се одваја корица, запржите пасуљ тако што ћете у тигању да направите "врућу запршку" од уља, брашна и алеве паприке. Запржите пасуљ и оставите да ври још пар минута. Затим, додајте ловоров лист и све преручите у ватросталну чинију.

3. Пастрмка са орасима

Потребно:

1 кг пастрмке
150 г ораха
1 главица црног лука
1 кашика млевене црвене паприке
уље
со
млевени црни бибер

Припрема: Главицу црног лука ситно исећи и пржити у тигању на загрејаном уљу. Орахе издробити у авану или исецкати ситно. Када лук омекша у тигањ додати орахе, затим млевену паприку и промешати. Када се лук пропржи, склонити тигањ са шпорета. Ватросталну посуду попрскати уљем, унутрашњост пастрмки напунити филом из тигања и поређати рибу у ватросталну посуду. Преостали фил нанесети на пастрмке и попрскати уљем.

Фото: Схуттерстоцк

 

4. Турска посна мусака

Потребно:

1 кг тиквица
500 г патлиџана
1 главица лука
2 паприке
2 кромпира
500 мл парадајз пиреа
со и бибер по укусу
мало маслиновог уља
струк мирођије
струк першуна
 

Припрема: Ољуштите тиквице и исеците их на кришке. Након тога продинстајте сваку од њих неколико минута у маслиновом уљу. У другој посуди продинстајте лук исецкан на ситно, патлиџан, паприке и кромпир. Додајте зачине и склоните с рингле. У одговарајућу посуду за печење поређајте ред тиквица и одозго распоредите надев с патлиџаном. Понављајте поступак до утрошка материјала и завршите мусаку редом тиквица. Прелијте све парадајз пиреом и ставите у загрејану рерну. Кад течност уври јело је готово. Тако припремљена мусака се сервира посута исецканом мирођијом и першуном, а по жељи можете да додате и нарендан посни качкаваљ.

5. Јело са буковачом и кромпиром - по рецепту оца Гаврила

Потребно:

300 г буковаче
4 кромпира, 4 шаргарепе
3-4 свеже паприке
свеже млевени парадајз (или парадајз пире)
со
зачини по жељи
Припрема: Исецкати кромпир на кришке, шаргарепу на колутове, свежу паприку на кругове, печурку буковачу на парчиће. Поређати у ватростални или земљани суд. Посолити, ставити суви зачин и друге зачине по укусу. Помешати свеже млевени парадајз (или парадајз пире) са водом и прелити преко поврћа тако да поврће огрезне у сосу. Пећи у рерни док вода не испари.


Фото: Схуттерстоцк

6. Тучени пребранац

Припрема:

килограм тетовца
3 - 4 главице црног лука
неколико чена белог лука
лист лорбера
зрна бибера
Запршка: 300 г црног лука или празилука
кашика масти или уља
алева паприка
со
бибер

Припрема: За пребранац је најбољи пасуљ тетовац. Пасуљ обарити да проври, воду просути, налити другу. Додати исецкан црни лук, неколико чена белог лука, лист лорбера и неколико зрна бибера. Кад се пасуљ добро раскува оцедити воду пасуљ добро изгњечити варјачом, па пресути у посуду са припремљеном запршком. Запршка се прави од 300 грама црног лука (за постан пасуљ бољи је празилук), кашике масти или уља, алеве паприке и соли и бибера по укусу. Запече се у врућој рерни, најбоље у земљаном суду.

7. Туњевина са тестенином и кукурузом

Потребно:

200 г (интегралне) тестенине,
1 конзерва туњевине у комадима,
150 г кукуруза шећерца,
2 струка младог црног лука,
100-150 г (посног) мајонеза,
1 кашичица соли,
1/2 кашичице бибераж

Припрема: Тестенину скувамо са мало соли ал денте. Кукуруз шећерац скувамо у сланој води 5-8 минута. Млади црни лук насецкамо на ситније комаде. У чинију ставимо прохлађену тестенину и кукуруз шећерац. Лагано промешамо. Затим додамо млади црни лук и туњевину. Све лагано промешамо да се смеса уједначи. Посолимимо и побиберимо по укусу. На крају додајемо мајонез и све добро сјединомо. Оставимо у фрижидеру да се добро прохлади.

 

БОНУС ВИДЕО: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas