Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

МАНАСТИРСКА КУХИЊА: Тајна монашког хлеба

Спој пшеничног и кукурузног брашна ствара савршену текстуру и укус, а уз мали трик из манастирске кухиње добићете мирисну векну којој нико неће одолети.

1739006314_215875_shutterstock-521528266_ls.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

У тишини манастирских кухиња, где се вековима меси хлеб као дар Богу и људима, крије се тајна савршеног залогаја – једноставан, али благословен спој пшеничног и кукурузног брашна. Овај хлеб није само храна, већ симбол скромности и љубави, начин да се кроз мирис печеног теста осети топлина дома и светост труда. Свака векна носи печат стрпљења, молитве и старе мудрости – а сада, уз рецепт који следи, и ви можете унети део тог духовног наслеђа у своју кухињу.

Састојци:

  • 600 г пшеничног брашна
  • 400 г кукурузног брашна
  • 2 кашичице соли
  • 1,5 кашика шећера
  • 600 мл топле воде
  • 40 г свежег квасца (или 10 г сувог квасца)
  • 2 кашике маслиновог уља
  • Мешавина маслиновог уља и воде за премазивање

Припрема:

У топлу воду додајте шећер и измрвљени квасац, па оставите 10–15 минута да се активира. У већој посуди помешајте пшенично и кукурузно брашно са сољу. Додајте надошли квасац и маслиново уље, па замесите глатко и еластично тесто (можете користити миксер са наставцима за тесто).

Покријте тесто чистом крпом и оставите га да нарасте око 45–60 минута, док не удвостручи волумен. Пребаците тесто на побрашњену површину, премесите га и обликујте векну или лопту и ставите у плех обложен папиром за печење. Оставите још 20 минута да одмори, а затим премажите површину мешавином маслиновог уља и воде.

Пеците у претходно загрејаној рерни на 200°Ц око 40–45 минута, док не добије златно-смеђу боју и не зазвучи шупље када га куцнете одоздо. Оставите хлеб да се охлади на решетки пре сечења.

Овај хлеб ће имати хрскаву корицу и мекану унутрашњост, уз благу слаткасту ноту кукуруза, али уз доминантну структуру пшеничног брашна.

(Религија)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas