Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОВА 3 ДОРУЧКА СУ ДАВАЛА СНАГУ У СРЕДЊОВЕКОВНОЈ СРБИЈИ: Јела која ће вас држати ситим до ручка (РЕЦЕПТ)

Сиромаштво је било саставни део средњовековних Срба, то је изнедрило осмишљавање јела која су била "мало за очи, много за тело"

1686829424_shutterstock_1535825873-popara.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Средњовеквони Срби су спремали храну која се састојала од највише 3 намирнице (јер није било више), али која је била енергетски вредна и умела је да да снагу све до ручка. Ево о којим јелима је реч:

Проја нас је отхранила

Фото: Схуттерстоцк

Доручак старих Срба обично се састојао од супа и каша од ражи, овса и јечма. Оне су се припремале на води или евентуално са мало млека (ако се имало).

У њих су додаване биљке као зачини мада, генерално, поврће није било “на цени”. Звало се зеље, а када би помињали “љуто зеље” стари Срби су мислили на лук и роткве. У овај “чорбуљак” за празник би се убацио и по који комад меса.

Друга “варијанта” традиционалног доручка “обичног Србина” укључивала је хлеб… много хлеба, пише Историјски забавник.

Цицвара

Данашњи начин припреме: 

За израду овог старог јела потребна вам је вода, млеко, сир (или кајмак), кукурузно брашно и мало соли.

Млеко и вода се прокувају, па се у то дода сир и смеса се остави да поново прокува. Онда се температура смањи и у то сипа кукурузно брашно и све се остави да се крчка на тихој ватри око 10-ак минута.

Фото: Схуттерстоцк

Попара

Данашњи начин припреме:

За попару вам треба стари хлеб, кајмак и сир, вода и со (неко ставља и млеко). Посољена вода се кува док не прокључа, па се у њу дода млеко (ко ставља) и стари хлеб.

Смеса се промеша и остави на тихој ватри, па кад хлеб набубри у то се дода сир и кајмак и сачека се да се они лепо истопе.

Качамак

Данашњи начин припреме:

Качамак је традиционални српски доручак за који вам треба кукурузног брашна, воде, соли, кајмака и тврдог сира. Вода се прокључа и онда се у њу, на средину посуде сипа кукурузно брашно. Не треба мешати већ пустити да се формира “осртво” од брашна у води. Затим, танком оклагијом или варјачом смеса се издуби на средини како би се ту формирао отвор. Брашно се посоли по површини и све се остави да ври око 25 минута.

Након тога, вода се одлије у други суд, а преостала смеса се снажно меша варјачом док се не уједначи. Измешани качамак поравнајте у лонцу и вратите кратко на ватру. Када смеса пође навише, склоните са шпорета и изручите тесто на припремљену подлогу. Док се качамак хлади растопите кајмак (или евентуално маслац) и издробите сир у посебну посуду.

Јачим концем сеците танке слојеве качамака и ређајте их у чинију, преливајте кајмаком и сиром док не потрошите све. Последњи слој поспите сиром.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas