· · Коментари: 0
исхрана

Изазов за све: Начини да једете више зеленог ВОЋА и ПОВРЋА

Како одолети нездравој храни која нас окружује?

1604325700_Depositphotos_24923753_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Ако сте решили да поведете рачуна о својој исхрани и да у њу уврстите мало више зеленог воћа и поврћа, наишли сте на чланак који ће вас ка њима усмерии. Већина људи није нарочит љубитељ зеленила на тањиру, али уз неколико корисних трикова, можете са лакоћом уносити у свој организам потребну дневну количину зеленог воћа и поврћа.

Али пре свега да истакнемо због чега је зелениш толико важан. Зелено воће и поврће даје неоходну дозу витамина, минерала и других хранљивих састојака вашем организму. Такође оно је одличан извор антиоксиданата и најједноставнији начин да се у зимском периоду сачувате од прехлада и вируса. Зелено воће и поврће врло ефикасно делује на смањење наслага сала у пределу стомака, као и на оптималнији рад црева. Како дакле уносити више ове зелене магије у организам?

Прочитајте још: Овај ЗАЧИН даје укус сваком јелу: Да ли га користите?

Пијте зелениш

Најлакши начин да у свој организам унесете зелено воће и поврће јесте да га конзумирате у виду смоотхие-ја. Зелене смоотхие напитке је врло једноставно направити, а на располагању вам је невероватно много комбинација састојака и укуса. Основу зеленог смоотхие-ја могу да чине спанаћ, блитва, зелена салата, кељ, рокула, целер, першун или броколи. Потом како би смоотхие био укуснији не пропустите да додате банану и по жељи неко укусно воће – зелене јабуке, грожђе, крушке, брескве, шумско воће (може и замрзнуто). Како би смеса била течнија неопхода је течност – кокосова вода или млеко, биљно млеко, бадемово млеко или зелени чај. Такође и сок од лимуна може да послужи. Ако желите да обогатите ваш смоотхие додајте састојке попут семенки лана, чиа семенки, гоји бобица, цимета, ванила праха или какаоа.

Најједноставнији начин да се у зимском периоду сачувате од прехлада и вируса.

Додајте зелено поврће својим оброцима

Свако јело је недвосмислено укусније и здравије ако је обогаћено поврћем. Ако нисте нарочит љубитељ поврћа када га једете засебно, покушајте да га додате својим оброцима као прилог или у виду салате. Свакако сецкање свог тог зелениша зна да буде заморно, с тога је препорука да унапред када имате мало слободног времена исецкате сав зелеиниш који имате у фрижидеру и распоредите га у засебне чиније у замрзивачу како би вам био на дохват руке када припремате чорбе и печења.

Створите навику.

Прочитајте још: Правимо ове грешке када ПОХУЈЕМО ШНИЦЛЕ: Избегните их и биће још укусније

Гицкалице замените воћем и поврћем

Нема већег непријатеља савршеном обиму струка од нездравих грицкалица које нас вребају иза сваког ћошка. Ако створите навику сецкања зеленог воћа и поврћа на тањиру и грицкања уместо класичних индустријских грицкалица, никад више нећете осећати грижу савест што се у свој организам унели непотребну количину масти, соли и шећера. Штапићи шаргарепе, колутови краставца, кришке јабуке или крушке идеална су замена класичним грицкалицама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.