· · Коментари: 0
намирнице

Кисели купус је здрав, али ако се једе у већим количинама може да изазове ове проблеме!

Ферментисана храна, као што је кисели купус, стално је предмет истраживања како би се откриле здравствене користи које доносе пробиотици и друге материје које садржи.

1609234723_Depositphotos_9242859_s-2019.jpg
Фото: Депосит

У киселом купусу има витамина К, магнезијума, калијума, фосфора, бакра, гвожђа и цинка! Али и хистамина... Зато је веома користан за здравље, али неким особама може да смета и проузрокује им доста тегоба.

Према досадашњим налазима, омиљена српска салата али и расол могу да делују и превентивно у следећим случајевима:

  • афте, обољења десни и пропадање зуба
  • грчеви у стомаку
  • обољења јетре
  • прехлада
  • цревне тегобе

Прочитајте још: Мали трикови за здрав оброк: Како да пржена храна постане здравија?

Ипак, јављају се и нежељене последице при употреби пробиотика, и то пре свега у виду дигестивних  тегоба, као што су гасови или дијареја. Међутим, мање је познато да кисели купус садржи и високу количину хистамина. Ова супстанца може да повећа ризик од алергијских реакицја, нарочито код људи који су већ приметили осетљивост на неку врсту хране. Такође, може се јавити и код оних коју су алергични на сено.

Фото: Депосит

Конзумирање већих количина киселог купуса може изазвати и ове симптоме:

  • дијареја
  • главобоља
  • свраб
  • убрзан пулс
  • висок крвни притисак
  • кијање или цурење носа

Прочитајте још: Како брзо одмрзнути месо, поврће и воће?

Још увек је неопходно анализирати ове појаве, кажу истраживачи, али изгледа да количина хистамина у купусу зависи и од самог кисељења.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.