Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Од суза до ужитка: Шта наука каже о нашој љубави према љутом

Љута јела могу изазвати непријатности као што су печење, знојење и чак сузе током јела, али за многе људе управо те реакције представљају главни ужитак и разлог зашто бирају јако зачињену храну - док је некима бол током јела делује као казна, љубитељима љутог је изазов и задовољство. Шта се крије иза те склоности према храни која пече?

1749223993_578593_shutterstock-1934264093_f.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Осећај пецкања када једемо љуту храну настаје због капсаицина, хемијског једињења које делује на рецепторе у устима задужене за препознавање топлоте. Када се активирају, мозак тумачи сигнале као да је реч о физичкој топлоти, слично као када дотакнемо нешто врело.

Шта наука каже о нашој љубави према љутом

Установљено је да неки људи доживљавају љуту храну као "позитиван бол", који може изазвати ослобађање ендорфина, хормона среће. Управо та мешавина бола и задовољства може објаснити зашто неки људи воле јела која производе непријатне реакције.

Интересантно је да, за разлику од људи, друге животиње углавном избегавају љуту храну. Сисари, попут мишева и веверица, осећају капсаицин баш као и ми - као непријатну топлоту - и инстинктивно га избегавају. Са друге стране, птице немају те рецепторе и не осећају љутину, што значи да могу да једу чили без проблема.

Постоји психолшки фактор који се може упоредити са узбуђењем које неки осећају када гледају хорор филмове - љута храна која пече и изазива физичку реакцију може бити својеврсни "ограничен ризик" или чак "бенигни мазохизам", према истраживањима. Осећај топлоте активира реакције сличне онима када лучимо адреналин, као што су убрзан рад срца и појачано дисање. За многе, то је мешавина бола и ужитка, као вожња ролеркостером. Знају да их чека интензивно искуство, али и да су безбедни.

Љута храна и здравље

Љуте супстанце имају и антибактеријска и антифунгална својства. Управо то би могло да објасни зашто су људи у одређеним деловима света развили склоност ка љутој храни, нарочито у поднебљима са топлом климом, где је кварење хране чешћа појава. Анализа хиљада рецепата из различитих земаља показала је да у регијама где је храна подложнија кварењу, љути зачини се чешће налазе у традиционалним јелима.

Иако нема коначног одговора на питање зашто су паприке еволуирале да буду љуте, постоји неколико теорија. Једна од њих је да је капсаицин настао као природни механизам заштите од сисара, а друга могућност је да је капсаицин одвраћао одређене паразитске гљивице, што је повећавало шансе биљке да опстане, преноси портал "РБК". 

Данас се годишње произведе више од три милиона тона чилија, што овај зачин чини важним пољопривредним производом на глобалном нивоу. Осим у гастрономији, љуте папричице се користе и у медицини и козметици.

(РТ)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas