Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Праве чињенице о ХРАНИ коју свакодневно конзумирамо, а које сигурно нисте знали!

Толико пута су нас лагали о толико чињеница о храни да би сада требало да почнемо да доводимо у питање све што чујемо

1657555864_yogurt-g83dfbc806_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

На пример, чоколада није лоша за вас, а дијетално газирано пиће није боља од обичног пунокалоричног пића. Ово су само две ствари у које многи људи и данас верују. Али ми смо овде да покушамо да разбијемо неколико митова и покажемо потпуно нови свет истина о храни.

Прочитајте још: Како да изаберемо најукуснију дињу? Пратите четири корака

1. Нису све врсте меда исте

Постоји неколико различитих врста меда, али многи брендови који се купују у продавници нису онакви каквим се представљају. На полицама је лако пронаћи мешавине различитих  сирупа означених као „мед“. То се дешава зато што високо обрађен мед траје дуже од природног меда. Зато је важно да темељно проверите деклерације ако желите да купите праву понуду и да не завршите са лажним, прерађеним медом. Прва ствар на коју треба обратити пажњу је листа састојака; 100% мед не би требало да пише на производу који то није. Такође, ако видите речи „мешавина меда“, велике су шансе да купујете сирупе, а не мед.

2. Гранола није боља од пиринча

Предности оба: Гранола је одличан извор рибофлавина, витамина Б6, витамина Е, калцијума, дијеталних влакана, гвожђа, калијума и протеина. С друге стране, пиринач је такође добар извор протеина и витамина А, а не садржи толико шећера и масти као гранола.
Недостаци оба: Само 100 грама пиринча има 91% угљених хидрата, док иста количина граноле има 45% масти. Такође, порција граноле има 489 калорија, док једна порција пиринча има само 130 калорија.
Закључак: Обоје имају своје предности и недостатке, али гранола има много више калорија од пиринча за малу количину. Такође вам може понудити много више од пиринча, али ако се своди на то колико је тов, губи се у великој мери.

3. „Здрава“ опција није увек нискокалорична

Многи људи ће се одлучити за салату када су у ланцу брзе хране јер желе здраву, нискокалоричну опцију. Међутим, једноставна Цезар салата има 403 калорије, 21 грам масти, 22 грама угљених хидрата и 30 грама протеина. С друге стране, обичан чизбургер има 350 калорија. Од тога је 14 грама масти, 35 грама угљених хидрата и 6 грама шећера.

За поређење, салата има 1.150 мг натријума , што је скоро дупло више од количине чизбургера. Суштина је да иако салата изгледа као здравији избор, садржи више натријума и калорија. Ово доказује да није лако пронаћи нешто заиста здраво у ланцима брзе хране.

4. Немају сви орашасти плодови исту количину калорија

Опште је познато да су ораси здрави за нас, али долазе са одређеним калоријама. У ствари, неке од разних врста орашастих плодова имају много више калорија од других. На пример, само 3 бразилска ораха имају 99 калорија , док је за приближно исти број потребно 8 ораха и 10 ораха. Готово исте калорије могу се наћи у 15 бадема, 25 пистаћа или 90 пињола.

5. Босиљак помаже код нежељених гасова

Листови и семенке босиљка могу учинити чуда за проблеме са цревима, као што су варење, надимање, гасови и грчеви. Делује тако  што помаже добрим бактеријама да расту у вашим цревима и смањује штетне бактерије које изазивају проблеме. Очигледан начин да га користите је додавањем у храну, али можете и разблажити есенцијално уље и њиме масирати стомак након сваког оброка.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ



 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas