Мали трик, велика разлика — баш као што то често бива у кухињи.
Да ли треба додати со у воду кад кувате јаја? Ово је једно од оних кухињских питања које и искусне домаћице понекад доведе у недоумицу. Мишљења су често подељена: неки тврде да со нема никаквог утицаја, док други верују да је то кључна ставка за савршено кувано јаје.
Професионални кувар са више од 20 година искуства у ресторанима, открива шта је истина и зашто овај детаљ не треба занемарити.
- Додавање соли у воду приликом кувања јаја има више функција. Прво и најважније — ако јаје пуца током кувања, со ће помоћи да беланце брже коагулише, односно згусне се и остане уз љуску, уместо да се разлије по шерпи- објашњава кувар. Дакле, со делује као природни „запечаћивач“ у случају да љуска напукне. Ово је посебно корисно када кувате свежа јаја, која су склонија пуцању. Такође, додавање соли може непосредно утицати и на љуштење јаја после кувања - рекао је кувар.
-Иако то није гаранција, приметио сам да се јаја кувана у сланој води често лакше љуште, јер со може утицати на унутрашњу мембрану која се налази испод љуске- додаје он.
Количина соли не мора бити велика — једна кафена кашичица на литар воде је сасвим довољна.
За крај, кувар је открио и мали трик: ако желите да вам јаја увек испадну савршено кувана, убаците их у већ прокључалу воду и подесите тајмер у зависности од тога да ли желите меко, средње или тврдо кувано јаје.
Дакле, со у води није само питање укуса или навике — она може направити разлику између јаја које се лепо скувало и оног које је пукло и разлило се.
БОНУС ВИДЕО