Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

САВЕТ ЗЛАТА ВРЕДАН: Професионални кувар открио да ли треба да солите воду када кувате јаја

Мали трик, велика разлика — баш као што то често бива у кухињи.

1744194907_shutterstock_1491525422.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Да ли треба додати со у воду кад кувате јаја? Ово је једно од оних кухињских питања које и искусне домаћице понекад доведе у недоумицу. Мишљења су често подељена: неки тврде да со нема никаквог утицаја, док други верују да је то кључна ставка за савршено кувано јаје.

Професионални кувар са више од 20 година искуства у ресторанима, открива шта је истина и зашто овај детаљ не треба занемарити.

 - Додавање соли у воду приликом кувања јаја има више функција. Прво и најважније — ако јаје пуца током кувања, со ће помоћи да беланце брже коагулише, односно згусне се и остане уз љуску, уместо да се разлије по шерпи- објашњава кувар. Дакле, со делује као природни „запечаћивач“ у случају да љуска напукне. Ово је посебно корисно када кувате свежа јаја, која су склонија пуцању. Такође, додавање соли може непосредно утицати и на љуштење јаја после кувања - рекао је кувар.

 -Иако то није гаранција, приметио сам да се јаја кувана у сланој води често лакше љуште, јер со може утицати на унутрашњу мембрану која се налази испод љуске- додаје он.

Количина соли не мора бити велика — једна кафена кашичица на литар воде је сасвим довољна.

За крај, кувар је открио и мали трик: ако желите да вам јаја увек испадну савршено кувана, убаците их у већ прокључалу воду и подесите тајмер у зависности од тога да ли желите меко, средње или тврдо кувано јаје.

Дакле, со у води није само питање укуса или навике — она може направити разлику између јаја које се лепо скувало и оног које је пукло и разлило се. 

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas