· · Коментари: 0
РЕЦЕПТИ

Немате времена, а морате да спремите ручак: Спремите БАТАТ за пет минута (Фото/Видео)

Деца воле кромпир, а ова слатка врста која се брзо спрема ће им брзо постати омиљена храна

batatMeso.jpg
Фото: А. М.

Запослене домаћице често имају проблем шта да за кратко време спреме како би гладна деца могла да једу, а батат је једно од јела које се спрема најбрже.

Теже се љушти и сече
Фото: А. М.

Прочитајте још: Овај колач се прави за 7 минута и кошта 70 динара (Фото/Видео)

Батат је слатки кромпир који долази из Латинске Америке, али последњих година се све чешће гаји и код нас. Обилује влакнима, па одлично регулише столицу. Богат је и витаминима А и Ц због чега се препоручује деци. Пошто је изузетно укусан и има слаткасту ноту готово да нема човека коме се не допада.

Батат може да се спрема на све могуће начине од кувања до пржења, а важно је знати да се термички брже обради од домаћег кромпира. Нутриционисти не препоручују кување батата, јер се на тај начин губе витамини и хранљиви састојци. Ипак, батат може да се кува на пари.

Ољуштен и исечен
Фото: А. М.
Спрема се као кромпир, али је много брже готов.

Љушти се на исти начин као кромпир, док је само сечење на колутиће или кришке мало теже пошто је тврђи. Пржи се изузетно брзо, а уље које се користи мора да се баци јер ће га брзо "обојити". Ово нарочито важи за љубичасти батат.

Батат је готов чим омекне, па када се извади из уља треба га ставити на салвету да се оцеди. Уз пилеће филете, који се, такође, спремају за неколико минута, ово је једно од најбржих јела.

Прочитајте још: Не бацајте пире, за ПЕТ минута направите ново УКУСНО јело

Од батата могу да се праве вегетаријанске пљескавице, а веома је укусан и у салатама. Наиме, довољно га је умотати у фолију и испећи у рерни уз црвени лук, па додати свеже зачине.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.