· · Коментари: 0
НЕМИРАН САН

КРАДЕ ВАМ САН: Откривено која је НАЈГОРА АПЛИКАЦИЈА за коришћење пре спавања

Сви знамо да не би требало да гледамо у своје телефоне пре спавања. Али за многе од нас, хватање књиге пре него што одемо на спавање је претешко, а 78% нас одлази до телефона у последњем сату пре него што заспи.

1641382260_smart-phone-g0787866aa_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Анкета коју је спровео Sleep Junkie на 2.012 одраслих је испитала како коришћење одређених апликација непосредно пре спавања утиче на квалитет сна.

Апликација која највише узнемирава била је ТикТок, са већином (89%) учесника који су се пробудили са осећањем умора, у поређењу са четвртином (24%) оних који нису имали "електронски третман" пре спавања.

Пораст корисника

Број корисника ТикТок-а порастао је са 700 милиона на почетку 2020. на преко милијарду данас. Корисницима ТикТок-а је такође требало више од једног сата дуже од просека да заспу и провели су 14% свог сна у РЕМ фази. Што је половина препоручене количине за здраву одраслу особу, што Тикток чини најгором апликацијом за коришћење пре спавања.

Прочитајте још: ТРЕНЕР ЗА РАСКИД ОТКРИВА: 6 "црвених заставица" које значе раскид и зашто је свађа ДОБРА ствар

Sleep Junkie препоручује да не користите никакву електронику најмање два сата пре спавања због плаве светлости коју емитују.

Плаво светло стимулише мозак и смањује производњу мелатонина, чинећи да се људи осећају буднијим пре спавања, што може довести до лошег физичког и менталног здравља.

Хигијена сна на незавидном нивоу

Дороти Чемберс, стручњак за спавање, рекла је: „Ове године људи су се борили да спавају више него икада, а са 78% одраслих који признају да су одлагали спавање, није изненађење да је хигијена сна била погођена."

„На мрежи постоји много информација о најбољим начинима да заспите, али изгледа да коришћење апликација за друштвене мреже спречава многе од нас да добију одмор који нам је потребан. Надамо се да наше истраживање пружа бољи увид у неке од наших најгорих навика пре спавања и можда подстиче чланове јавности да одложе телефон и престану да скролују како би се могли пробудити освежени и пуни енергије."

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.