· · Коментари: 0
САВЕТИ

ЧИА СЕМЕНКЕ: Имају бројне здравствене користи, високу хранљиву вредности, а ево како да их уврстите у исхрану

Чиа семенке датирају из 16. века, када су их користили Астеци.

1612517477_Depositphotos_196009566_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Једно од најхрањивијих јестивих семенки које су нам доступне, чиа семе спада у најздравију храну на планети. Припада породици "салвиа хиспаница", пореклом из централног и јужног Мексика и Гватемале. Иако су нутритивне вредности испливале у последње време, семе чиа датира још од астечке цивилизације у 16. веку.

Прочитајте још: Јача имунитет, ублажава стрес.. Колико КИВИЈА дневно треба да поједемо?

Богата влакнима, протеинима и другим здравим хранљивим састојцима, чиа семена се могу уклопити у готово све. Без обзира да ли сте се одлучили да их једете за доручак или да их попијете у укусном смутију, кашика чиа семенки може вам ојачати имунитет и пружити телу све неопходне хранљиве састојке.

Датирају још од периода Астека

Прочитајте још: Слатки КРОМПИР је добар за срце, а одличан за НОВЧАНИК

Нутритивна вредност семена чиа. За разлику од било које друге намирнице, чиа семена су снага хранљивих састојака и витамина. С тим у вези, једна шоља чиа семена може вам пружити корисну исхрану. Ево кратког прегледа шта садржи:

  • 5 грама влакана
  • 2 г протеина
  • 6 г угљених хидрата
  • 5 г масти
  • 1 г засићене
  • 7 г полинезасићене
  • 1 г мононезасићене и 0 г транс
  • 2 милиграма (мг) фосфора
  • 7 мг калцијума
  • 2 мг фосфора
  • 8 мг калијума
  • 5 ИУ витамина А
  • 2 мг витамина Ц
  • 1 мг витамина Е

Могуће здравствене користи додавања чиа семена у исхрану. Иако су чиа семена препуна хранљивих састојака, то може имати позитиван утицај на тело и мозак. С тим у вези, ево неколико ефикасних здравствених благодати чиа семенки.

Фото: Пиxабаy

Прочитајте још: Лековита трава која се налази на нашем простору, а лечи ДЕВЕТ болести

Чиа семенке могу помоћи у губитку килограма. Чиа семе је богато влакнима и протеинима, што може помоћи у губитку килограма. Растворљива влакна се шире у стомаку и држе вас ситима дуже време, задржавајући додатне и непотребне калорије. Слично томе, протеини у чиа семенима могу помоћи у смањењу апетита и уноса калорија. Ово дугорочно олакшава ефикасан и здрав губитак килограма.

Помажу у губитку килограма
У борби против хроничних болести
Чиа семе је потенцијални извор антиоксиданса као што су хлорогена киселина, кофеинска киселина, мирицетин, кверцетин и кемпферол, који се могу борити против производње слободних радикала. Стога може помоћи вашем телу у борби против хроничних болести попут рака и може спречити прерано старење.

Семе чиа су фантастичан извор омега-3 масних киселина. То заузврат помаже у смањењу ризика од кардиоваскуларних болести и крвних угрушака код људи.

Побољшава здравље костију

Чиа семе је препуно калцијума, фосфора, магнезијума и протеина, што не само да повећава ниво енергије у телу, већ, такође, побољшава здравље и густину костију.

Смањује ниво шећера у крви

Висок ниво шећера у крви може бити повезан са повећаним ризиком од неколико хроничних болести, укључујући болести срца. Због високог садржаја влакана, семе чиа успорава апсорпцију шећера, што смањује ниво шећера у крви у телу.

Висок садржај влакана смањује ниво шећера у крви

Здравствени ризици повезани са чиа семенкама

Чиа семе долази са пуно нутритивних вредности и сјајна је суперхрана која иде уз готово све. Међутим, превише семена такође може изазвати разне здравствене проблеме. Иако је једна кашика чиа семена довољна и корисна, претеривање с њом може имати негативан ефекат на вас.

Прочитајте још: Зашто ПРАЗИЛУК треба да уврстимо у исхрану? Био је цењен још код СТАРИХ ЕГИПЋАНА

Пажљиво са коришћењем чиа семенки
Неке студије такође тврде да и једење чиа семена може бити опасно. Према студији случаја представљеној Америчком колеџу за гастроентерологију 2014. године, пацијент који је прво јео семе чиа, а затим попио мало воде, доживео је блокаду у једњаку. До овога је дошло према студији, јер су семена цхиа упила воду, повећала се и проширила се у грлу. Стога, да би се то избегло, прво их треба скувати или помешати са водом.

Прекомерна конзумација чиа семена често може довести до проблема са варењем. Његов висок садржај влакана може се показати прејаким за црева, па је стога пресудно да постепено повећавате унос и пијете пуно воде. Иако су чиа семена здрава и хранљива, многа истраживања тврде да благодати чиа семена потичу од њиховог укључивања у различите корисне дијете.

Прочитајте још: Невероватне предности УЉА КАРАНФИЛИЋА: Служи као прва помоћ код овог честог проблема

Чиа семена иду уз све

Како додати чиа семенке у своју исхрану? Постоји много начина да семе чиа уврстите у своју исхрану. Иако нема значајан укус, може се додати у готово све. Од додавања сировог житарицама за доручак, јогурта и салата до мешања са корисним смутијем, можете учинити чиа семенке основним састојком свих оброка. Такође се може мешати у тесто за хлеб, супе, кифле, колаче, сосеве и још много предмета. С обзиром на своју желатинасту текстуру, помешане са водом, чиа семена се такође могу користити као замена за јаја у печењу. 20 грама цхиа семена, два пута дневно, је права количина дозирања. препоручују стручњаци.

Међутим, морате избегавати већу количину овог семена јер може негативно утицати на здравље.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.